13 februari 2009

Thunder Express nydebuterar som Dundertåget

Med hjälp av en kaxigt briljant pressrelease och låtarna Stick och brinn och Ifrån mig själv fick Dundertåget snabbt igång snacket långt innan debuten. Sen dess har dom både uppträtt på showcasekvällen Artister 09 i Göteborg och på Rockbjörnen. Något som skapat ännu mer förhandsintresse och innan debuten ens släppts presenterade Luger en 17 datum lång vårturné med Dundertåget.

Egentligen är det kanske fel att benämna Dundertåget som en debutantakt. För det handlar bara om en försvenskning av The Hellacopters-gitarristen Robert "Strängen" Dahlqvists soloprojekt Thunder Express. Efter två skivor som Thunder Express översattes namnet och Dundertåget föddes. Men medlemmarna är de samma – förutom Robert Dahlqvist återfinns Jens Lagergren (Hello Saferide/I Are Droid), Robert Persson (Deathbreath) och Jesper Karlsson i bandet.

Med hjälp av en kaxigt briljant pressrelease och låtarna Stick och brinn och Ifrån mig själv fick Dundertåget snabbt igång snacket långt innan debuten. Sen dess har dom både uppträtt på showcasekvällen Artister 09 i Göteborg och på Rockbjörnen. Något som skapat ännu mer förhandsintresse och innan debuten ens släppts presenterade Luger en 17 datum lång vårturné med Dundertåget.

Egentligen är det kanske fel att benämna Dundertåget som en debutantakt. För det handlar bara om en försvenskning av The Hellacopters-gitarristen Robert "Strängen" Dahlqvists soloprojekt Thunder Express. Efter två skivor som Thunder Express översattes namnet och Dundertåget föddes. Men medlemmarna är de samma – förutom Robert Dahlqvist återfinns Jens Lagergren (Hello Saferide/I Are Droid), Robert Persson (Deathbreath) och Jesper Karlsson i bandet.

Albumet Skaffa ny frisyr, som släpps av Razzia i nästa vecka, är något av en all star-tillställning. Förutom Dundertågets medlemmar är Sahara Hotnights med och körar på inledande Hakkakarl. Dessutom gör Robert Dahlqvist en mycket snygg duett med Maria Andersson från Sahara Hotnights i den vackert nedtonade Delad vårdnad (Du ska ha spö). Även Malte Holmberg, Mattias Hellberg, Martin Hederos, Konie och Mattias Bärjed tillhör de gäster som dyker upp på skivan.

Där Thunder Express tidigare hade bland annat Ebbot som textförfattare, har Dundertåget tagit hjälp av Stefan Sundström. Sju av de tio spåren har texter som är signerade av Sundström, som även dyker upp och körar på skivan.

Rent musikaliskt handlar Dundertåget – liksom Thunder Express – om melodibaserad rock med en viss retrotouch. Fast i Dundertågets skepnad blir låtarna något rakare och de svenska texterna adderar en viss proggighet till det hela.

Med hjälp av en kaxigt briljant pressrelease och låtarna Stick och brinn och Ifrån mig själv fick Dundertåget snabbt igång snacket långt innan debuten. Sen dess har dom både uppträtt på showcasekvällen Artister 09 i Göteborg och på Rockbjörnen. Något som skapat ännu mer förhandsintresse och innan debuten ens släppts presenterade Luger en 17 datum lång vårturné med Dundertåget.

Egentligen är det kanske fel att benämna Dundertåget som en debutantakt. För det handlar bara om en försvenskning av The Hellacopters-gitarristen Robert "Strängen" Dahlqvists soloprojekt Thunder Express. Efter två skivor som Thunder Express översattes namnet och Dundertåget föddes. Men medlemmarna är de samma – förutom Robert Dahlqvist återfinns Jens Lagergren (Hello Saferide/I Are Droid), Robert Persson (Deathbreath) och Jesper Karlsson i bandet.

Albumet Skaffa ny frisyr, som släpps av Razzia i nästa vecka, är något av en all star-tillställning. Förutom Dundertågets medlemmar är Sahara Hotnights med och körar på inledande Hakkakarl. Dessutom gör Robert Dahlqvist en mycket snygg duett med Maria Andersson från Sahara Hotnights i den vackert nedtonade Delad vårdnad (Du ska ha spö). Även Malte Holmberg, Mattias Hellberg, Martin Hederos, Konie och Mattias Bärjed tillhör de gäster som dyker upp på skivan.

Där Thunder Express tidigare hade bland annat Ebbot som textförfattare, har Dundertåget tagit hjälp av Stefan Sundström. Sju av de tio spåren har texter som är signerade av Sundström, som även dyker upp och körar på skivan.

Rent musikaliskt handlar Dundertåget – liksom Thunder Express – om melodibaserad rock med en viss retrotouch. Fast i Dundertågets skepnad blir låtarna något rakare och de svenska texterna adderar en viss proggighet till det hela.

Skaffa ny frisyr lever Dundertåget upp till allt förhandssnack. Att vårturnén kommer krönas med en fullspäckad festivalsommar är ingen direkt vågad spekulation och det finns riktigt stora chanser att försvenskningen av Thunder Express kommer att innebära ett riktigt stort och brett genombrott för Dundertåget.

Skivan Skaffa ny frisyr ligger uppe i sin helhet för streaming via Dundertågets MySpace-sida.
Håkan Durmér

Artist: Dundertåget
Titel: Skaffa ny frisyr
Bolag: Razzia
Release: 18/2

Länkar:
Dundertågets hemsida
Dundertåget på MySpace