12 februari 2009

Mando Diao söker elden

Borlänges egna enfants terrible har på det femte albumet tagit produktionshjälp av bröderna Salazar, förr i Latin Kings. Detta märks här och där på Give Me Fire!, men oavsett om man fruktat eller hoppats på ett övermått av hiphop och andra beats blir man besviken. Brödernas tillskott är snarast en viss edge av rytmer och infall som ger ytterligare hetta till gruppens sedvanliga kärna av klassisk beatpop.

Inledningsvis är öset totalt, med funky trumbeats och en allmän känsla av uppdaterad 1960-talstradition. En mogen lyssnare kan då inte låta bli att associera till det tidiga 1990-talets britpop eller varför inte The Creeps där de befann sig vid Blue Tomato. Rakast och mest "up-yer-face" är aktuella singeln Dance With Somebody, men här finns åtskilligt mer med samma energi, som troliga kommande singeln Gloria.

Borlänges egna enfants terrible har på det femte albumet tagit produktionshjälp av bröderna Salazar, förr i Latin Kings. Detta märks här och där på Give Me Fire!, men oavsett om man fruktat eller hoppats på ett övermått av hiphop och andra beats blir man besviken. Brödernas tillskott är snarast en viss edge av rytmer och infall som ger ytterligare hetta till gruppens sedvanliga kärna av klassisk beatpop.

Inledningsvis är öset totalt, med funky trumbeats och en allmän känsla av uppdaterad 1960-talstradition. En mogen lyssnare kan då inte låta bli att associera till det tidiga 1990-talets britpop eller varför inte The Creeps där de befann sig vid Blue Tomato. Rakast och mest "up-yer-face" är aktuella singeln Dance With Somebody, men här finns åtskilligt mer med samma energi, som troliga kommande singeln Gloria.

Men snart kommer moment av ett mer nedtonat Mando Diao. I synnerhet i det överraskande instrumentala covervalet A decent life – Ulf Dagebys Ett anständigt liv i udda omgivning – men även i spår som ”High Heels” och Give Me Fire. Sent i plattan kommer låtar med en annan svärta i öset, som You Got Nothing On Me. Plattan avrundas med den inledningsvis smått Morricone-doftande The Shining, det är den låt som har mest av gruppens sentida scentillskott, blåssektionen.

Den medföljande bookleten är smart och innehållsrik, i design av Long Beach-baserade Matt Wignall och Neil Harrison, men tyvärr också av sorten där graden på bokstäverna gör att ett förstoringsglas borde medföljt.

Dance With Somebody släpptes via iTunes redan innan jul och har på sistone envist toppat P3:s Trackslistan. Den medföljande videon har klickats över 2,5 miljoner gånger på Youtube. Den har också legat högt på singellistan i gruppens andra hemland, Tyskland.

När albumet nu släpps föregicks det bl a av förhandsbokning via gruppens hemsida www.mandodiao.com och ett releaseparty ihop med tidningen Sonic. En annan ingrediens i marknadsföringen har varit en MySpace-tävling som går ut på att kora Europas coolaste Mando Diao-fan, www.myspace.com/mandodiao.

Senare planeras en DVD-dokumentär med nämnda Wignall/Harrison bland de ansvariga.

Gruppens status i Europa byggs vidare med en turné som inleds 19 mars i tyska Offenbach. I slutet av april drar turnén genom Sverige med spelningar i Lund, Göteborg och Stockholm. För turnén ansvarar The Agency, gruppens management är precis som tidigare Flagstone, Sandra Nordin ansvarar för promotion.

På 2007 års P3 Guld-gala kammade Mando Diao hem två priser, dels för årets låt (Long Before Rock 'n' Roll) och dels guldmicken för årets bästa liveband. Samma år fick de även en grammis för årets rockgrupp. Nu har de alltså inlett jakten på motsvarande utmärkelser vid nästa års prisgalor.
Lars Nylin

Artist: Mando Diao
Titel: Give Me Fire!
Bolag: Musica de la Santa/Universal Music
Release: 13/2

Länkar:
Mando Diaos hemsida
Mando Diao på MySpace