11 februari 2009

Van Morrisons reproduktion överträffar (nästan) originalet

I november förra året framförde Van Morrisons för första gången någonsin sitt stora mästerverk Astral Weeks från 1968 live. Och han gjorde det med bravur. Med känsla och inlevelse bjöd Van The Man och hans musiker på en konsert som såväl musikaliskt som i fråga om stämning stundtals faktiskt överträffade den klassiska originalinspelningen.

Albumet Astral Weeks: Live At The Hollywood Bowl är den första utgåvan på Van Morrisons nya egna skivbolag Listen To The Lion Records och en sensationellt vital styrkedemonstration från en legend vars kreativa karriär de senaste åren annars mest har gått på sparlåga.

Tillsammans med andra klassiker som t.ex. The Beatles Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band och "vita dubbeln", Marvin Gayes What’s Goin On, Miles Davis Kind Of Blue och Bob Dylans banbrytande album från mitten av 60-talet brukar Astral Weeks alltid hamna i topp när världens musikkritiker skall ranka musikhistoriens bästa LP.

Rent musikaliskt är Morrisons mästerverk tveklöst en milstolpe med sin då – 1968 – tidigare aldrig hörda blandning av soul, rock, folk, jazz, blues och gospel-influenser.

Det som fortfarande höjer Astral Weeks över mängden är dock kanske framför allt Morrisons fullkomligt hängivna och helt ohämmade dedikation till sångernas inre dolda väsen, i kombination med medmusikerna lyhördhet och totala koncentration. Att såväl sångaren som hela det av en stråksektion förstärkta bandet på Hollywood Bowls scen förra året inte bara lyckades ge nytt liv åt hela härligheten – utan att för en enda sekund plagiera eller försöka kopiera originalskivans soloinsatser eller improvisationspartier – utan t.o.m. förhöja intensiteten i vissa partier är fullkomligt fantastiskt.

Redan när Morrison sjunger mantrat "to be born again" i öppningsnumret Astral Weeks / I Believe I’ve Transcended hörs det direkt att det här verkligen inte är frågan om något pliktskyldigt kostymuppträdande för att tillfredställa nostalgiker. Här handlar det enbart om att fånga, uttrycka och förmedla äkta känslor.

Konserten toppas med extranumren Listen To The Lion/The Lion Speaks och en lekfullt makalös version av The Common One. Vinylköparna kan på sida fyra av dubbel-LP:n dessutom glädja sig åt en nyinspelad konsertversion av Gloria.

Men det är – som tydligt framgår av titeln – de 40 år unga sångerna från Astral Weeks som står i fokus. Är det någon som har en biljett att sälja till någon av de två kvällarna på Madison Square Garden 27-28 februari – då hela mästerverket (plus ytterligare ett set bestående av sällan hörda Van Morrison-klassiker som TB Sheets, Mystic Eyes och Baby Please Don't Go) ska reproduceras igen – så hör gärna av er till undertecknad. Musik på den här nivån är ovärderlig.
Claes Olson

Artist: Van Morrison
Titel: Astral Weeks: Live At The Hollywood Bowl
Bolag: Listen To The Lion Records / EMI
Release: 11 februari

Länkar:
www.vanmorrison.com