23 januari 2009

Håkan Hellström – årets svenska galavinnare

Det blev ett hattrick i galaframgångar för Håkan Hellström. Efter att ha tagit priser på både Grammis och P3 Guld krönte han galasäsongen med två rockbjörnar i går. Därmed skulle Hellström utan tvekan kunna krönas till årets svenska galavinnare. Även Amanda Jenssen fick dubbla priser, medan halva ABBA dök upp på galan för att hämta priset för Lifetime Achievement.

I går hölls årets tredje stora svenska musikgala – Rockbjörnen – på Cirkus i Stockholm. Priser i 13 kategorier delades ut till tio olika vinnare. Håkan Hellström vann priserna för Årets svenska album samt Årets live-akt. Amanda Jenssens dubbla rockbjörnar kom i kategorierna Årets kvinnliga artist och Årets nykomling. Årets manliga artist blev Lars Winnerbäck.

Med tanke på att Rockbjörnen fullt ut är framröstad av publiken är det ett intressant pris att följa. Exempelvis fastställde kategorin Årets grupp en gång för alla vilket enormt genombrott Takida fick under 2008. I omröstningen slog de bland andra Kent.

I de utländska kategorierna dominerade britterna totalt. Duffy blev Årets utländska artist, medan Coldplay vann tre priser – Årets utländska grupp, Årets utländska album samt Årets utländska låt. Varken Duffy eller Coldplat var på plats för att hämta sina priser.

Några som däremot var på plats var Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog. Därmed var halva ABBA representerade för att motta priset för Lifetime Achievement.
Håkan Durmér

Samtliga vinnare på Rockbjörnen:
Årets kvinnliga artist:
Amanda Jenssen

Årets manliga artist:
Lars Winnerbäck

Årets nykomling:
Amanda Jenssen

Årets svenska album:
Håkan Hellström För sent för Edelweiss”

Årets svenska låt:
Ola Svensson ”Feelgood”

Årets live-akt:
Håkan Hellström

Årets svenska grupp:
Takida

Årets utländska artist:
Duffy

Årets utländska grupp:
Coldplay

Årets utländska album:
Coldplay Viva La Vida

Årets utländska låt:
Coldplay Viva La Vida

Årets lifetime achievement:
ABBA

Årets MySpace-pris
Billie The Vision And The Dancers