12 januari 2009

Bra julhandel räddade årsfacit i Storbritannien

Den brittiska albumförsäljningen sista kvartalet 2008 visade på ett plus på 0,9% jämfört med samma period 2007. Det innebar att den totala albumförsäljningen för 2008 bara gick ner med 3,2%. Nedgången i försäljningen av fysiska album, ned med 6,4 % till totalt 113,6 miljoner, kompenseras till stora delar av en uppgång med 65% i försäljningen av digitala album, till nu totalt 10,1 miljoner.

De brittiska siffrorna ses, trots nedgången, som glädjande för branschen i landet. Den brittiska marknaden har på sistone upplevt några rejäla smällar – inklusive konkurser för varuhuskedjan Woolworths och distributören Pinnacle, liksom 22 stängda Zavvi-butiker – och många hade trott att nedgången skulle visa sig större.

Bästsäljande album under 2008 blev Duffys Rockferry medan Alexandra Burkes med Hallelujah stod för den mest säljande singeln.
Lars Nylin