11 december 2008

I korthet

The Scrags The Scrags [Alleycat/Border]
Gävlebandet The Scrags har låtit sin ohämmat utlevande garagerock blomma vilt på scener i närmare fem års tid innan man valt att föreviga sig på skiva. Sju New York-spelningar, nio London-gig, en nyligen genomförd Europa-turné genom Tyskland, Holland, Frankrike, Spanien och Italien samt svenska festivalspelningar i Hultsfred och Arvika har därför hunnit svetsa samman den spektakulära kvartetten till en mördande stark enhet som sticker ut även i endast audio-formatet. Producenten Ulf ”Rockis” Ivarsson (Thåström, Nicolai Dunger, Di Leva, Sky High m.m.) har gjort det hedervärda valet att inte polera ytan för mycket, utan istället släppa igenom den oberäknelige frontmannen Antonio Fryk och hela bandets adrenalindrivna frenesi tills mätarna ställt sig på rött – och resultatet är därför såväl ljud- som attitydmässigt en debut som stolt placerar sig mellan Nuggets, Iggy Pop & The Stooges och tidiga The Birthday Party.
CO

Jeremy Spencer Precious Little [Bluestown/ Kommunikation/BAM]
Slidegitarristen Jeremy Spencer var 1967-71 medlem i den första framgångsrika uppsättningen av Fleetwood Mac, men p.g.a. han inte drog jämnt med bandets andra gitarrist – Peter Green – medverkar han faktiskt inte på klassiska inspelningar som Albatross, Man Of The World och Oh Well. Efter en snedtändning under USA-turnén vintern -71 lämnade Spencer bandet och blev istället medlem i den kristna sekten Children of God (idag känt som The Family International) som bl.a förespråkar ”fri sex”. Att Spencers liv de senaste decennierna har kantats av anklagelser för såväl incest som pedofili är därför ingen överraskning.
Däremot är det en stor överraskning att det här comeback-albumet, inspelat i Norge för ett par år sedan, känns både så oerhört avspänt och vitalt. Inspelningen står på en stabil grund av Elmore James-influerad blues – materialet består huvudsakligen av Spencers egna originalkompositioner, men klassiska It Hurts Me Too och Bleeding Heart är två spår signerade nämnde James – och det norska kompet med munspelaren Trond Ytterbö som centralfigur svänger ytterst kompetent.
Idag försörjer sig Spencer bland annat som bokillustratör. För att vara det första studioalbumet på 27 år (plattan släpptes första gången 2006) är detta tveklöst en smått sensationell återkomst, om än av det diskretare slaget.
CO

Syster Fritz Fritno [Viskningar och vrål/Plugged]
Den säkra stämsången är triumfkortet som lyfter tjejtrion Syster Fritz från Uppsala snäppet över mängden. På sitt debutalbum (som första gången släpptes i våras, men via skivbolaget Viskningar och vrål och Pluggeds distribution nu ges större spridning) blandar man chosefritt visa, jazz, folkton, pop och revy – och melodierna vävs ofta ut i trestämmiga vokalarrangemang. Den musikaliska mixen fångas av trion upp i albumtiteln, som är en egen förkortning av begreppet ”fri etnojazz”.
Texterna är ytterst ”vardagsnära” och handlar om äktenskapet, barnen, disken och livet i både det lilla och stora – Allting har sin tid står i omslagstextens låtkommentarer varudeklarerad som en sång om ”den älskade vardagen”.
CO

Absolute 60’s [EVA/EMI]
Att i en enda samling lyckas fånga essensen av det musikaliskt på flera sätt epokgörande 60-talet är ingen enkel uppgift, men med de 59 spåren på EVA Records 3 CD-kollektion Absolute 60’s gör Niklas Ehring och Micke Agnepil ett bra försök – trots att man inte har lyckats få med decenniets stora ikoner The Beatles och The Rolling Stones (vars tillstånd aldrig ges i sådana här sammanhang). Urvalet handlar dock betydligt mer om soul och soulpop, än om den brittiska popvågen. Dåtida svenska storheter som Hep Stars, Tages och Ola & The Janglers finns med, liksom schlagersångerskor som Siw Malmqvist, Anita Lindblom samt Monica Zetterlund. Eleanor Bodels One Way Ticket tillhör tillsammans med Blood Sweat & Tears Spinning Wheel och Fontella Bass Rescue Me de roligaste återupptäckterna. Starkaste sell points är dock förstås alla de många guldkantade hitsen med artister som The Supremes, The Beach Boys och Elvis Presley – som alla har fått lämna mer än ett bidrag.
Samlingen lanseras med en stor julkampanj i TV4 som pågår från denna vecka en bit in på det nya året.
CO