10 december 2008

MI:s mäktiga årsenkät – Hur var ert 2008?

Peo Nylén, Scandinavian Songs
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
Klart bra, trots problemen i branschen. Det är ju viktigt att hänga kvar vid och utveckla en ”niche market” om man har det, och 2008 har fortsatt att bjuda oss fina framgångar på världens näst största musikmarknad, den i Japan. Bl.a. hade vi TV-bolaget NTV´s ”OS-temalåt” som förutom bra exponering i media nådde en singelförsäljning på drygt
600.000 enheter.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
Måste väl ändå säga att den andats nån form av optimism, jag menar vi var väl rätt många som nästan gnuggade ögonen när MI började sätta in jobbannonser igen! Visst är det sorgligt att försäljningen är på en sådan låg nivå för det mesta, men alla fildelningsdiskussioner, oavsett vilka direkta (och ofta tyvärr felaktiga!) åsikter den karvar fram hos allmänheten, gör oss ju ändå påminda hur ”stort” det är med musik. Rock on!

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
Att Pink Floyd fick Polarpriset tyckte jag var rätt fint.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
Fortsatt växande respekt hos allmänheten för upphovsrätten… och flera hits!

Ann-Marie Beckman-Forsberg, MNW
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
Inga överraskningar precis. Vi jobbar enbart med backkatalog, men även den försäljningen har gått ned. Digitaliseringen av vår stora katalog har varit viktig och prioriterats, även om den legala nedladdningen hittills varit en besvikelse. Men det är nödvändigt att få ut hela katalogen digitalt då jag ser det som ett av de främsta medlen att konkurrera med den illegala
nedladdningen.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
Året har varit turbulent för de flesta. Vi står inför ett gigantiskt systemskifte, eller snarare; vi är mitt i det och branschen har fortfarande inte hunnit ikapp den utvecklingen. Skivbutiker försvinner, och speciellt oroande är att fullsortimentsbutikerna läggs ned.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
Spotify som blir bättre och bättre ju mer repertoar de får upp.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
Lagen om upphovsrätten är en av de viktigaste frågorna vi har just nu, och det är oerhört viktigt att den lagen kan stärkas och upphovsrättinnehavarna själva får bestämma över sina verk. Tyvärr är jag tveksam till om Ipred verkligen är rätt metod. Jag hoppas att diskussionen ska fortsätta och att man kanske ska hitta ännu bättre metoder att skydda upphovsrättsinnehavarna i framtiden.

För MNW:s del ser jag fram emot 40-årsjubileet nästa år. Vi planerar en riktig djupdykning i den gamla katalogen och flera intressanta boxar.

Martina Ledinsky, Razzia Records
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
Bättre än någonsin. Maia Hirasawa och Säkert! sålde båda guld av sina debutalbum och Timo kom med i Körslaget och David Sandström Overdrive valde att signa med oss. Utöver det sålde September en miljon utomlands (syskonlabeln till Razzia, Catchy Tunes)

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
Känns lite som folk är mer peppade än förra året.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
Spotify

Vad hoppas du mest på inför 2009?
Adiam Dymott och Dundertåget.

MI frågar branschen – start i dag

De närmaste veckorna får vi svaren. Hur blev 2008 för den svenska musikbranschen? Musikindustrin.se frågar ett stort antal nyckelpersoner om höjdpunkter och vågdalar i ett år som definitivt skakat om stora delar av branschen.