9 december 2008

Barbara Hendricks egen blues i svensk inramning

Barbara Hendricks är visserligen svensk medborgare, men trots att bluesens rötter knappast är blågult tonade är albumet Barbara Sings The Blues [Arte Verum/CDA] ändå en anmärkningsvärt ”svensk produktion” för att vara signerad den Arkansas-födda sångerskan, som för bara några veckor sedan firade sin 60-årsdag.

Barbara Sings The Blues släpptes ursprungligen tidigare i höstas, men med det bejublade eftermiddagsframträdandet på NK i måndags, skivsigneringarna och den intressanta scenintervju för särskilt inbjudna gästar som gjordes på NK:s nya musikavdelning senare på kvällen samma dag kan skivan nu sägas ha relanserats i julhandeln.

Barbara Hendricks är visserligen svensk medborgare, men trots att bluesens rötter knappast är blågult tonade är albumet Barbara Sings The Blues [Arte Verum/CDA] ändå en anmärkningsvärt ”svensk produktion” för att vara signerad den Arkansas-födda sångerskan, som för bara några veckor sedan firade sin 60-årsdag.

Barbara Sings The Blues släpptes ursprungligen tidigare i höstas, men med det bejublade eftermiddagsframträdandet på NK i måndags, skivsigneringarna och den intressanta scenintervju för särskilt inbjudna gästar som gjordes på NK:s nya musikavdelning senare på kvällen samma dag kan skivan nu sägas ha relanserats i julhandeln.

Som framgår direkt av titeln är det på bluesens område som den världsberömda operasångerskan tillsammans med Magnus Lindgrens kvartett botaniserar på detta hennes femte album på egna skivbolaget Arte Verum. I fokus står låtar förknippade med – och i några fall skrivna av – Billie Holiday.

Det är viktigt att poängtera att det här i första hand verkligen inte är frågan om något slags reonodlad showcase för sångerskan. Även om Barbara Hendricks röst med naturlig självklarhet står i centrum, så hörs det samtidigt att det här är en inspelning gjord tillsammans med en grupp högkompetenta jazzmusiker som har turnerat med låtarna på repertoaren i ett par års tid. När pianisten Mathias Algotsson tillsammans med basisten Fredrik Jonsson och trummisen Jonas Holgersson svänger loss i ett längre improvisationsparti i Trouble In Mind lyfter spåren från marken. I andra spår visar kapellmästare Magnus Lindgren själv att han är en mästare på både sax, flöjt och klarinett.

Vid sin presentation på NK Musik berättade Barbara Hendricks att hon de senaste åren medvetet har undvikit att lyssna på andra jazzsångerskor, detta för att undvika att vare sig medvetet eller omedvetet kopiera någon annans stil. Det är naturligtvis bara en av flera förklaringar till att hennes egna tolkningar verkligen är ytterst personliga. I såväl Lady Sings The Blues som Don’t Explain, God Bless The Child och det dramatiska avslutningsnumret Strange Fruit hörs en i sanning unik sångerska.
Claes Olson

Artist: Barbara Hendricks – Magnus Lindgren Quartet
Titel: Barbara Sings The Blues
Bolag: Arte Verum / CDA
Release: 24 september

Länkar:
Skivbolaget Arte Verum
Barbara Hendricks hemsida