3 december 2008

Petter firar tio år med X

Petter firar tio år på scenen med samlingsalbumet X som släpps idag, onsdag 3 december. Det är för det här albumet Petter har blivit nominerad till en ny Grammis, inte – som Expressen felaktigt basunerade ut i förra veckan – för fjolårets God Damn It.

Redan för sitt genombrott med debutalbumet Mitt sjätte sinnet nominerades Petter första gången av grammisjuryn och Grammis 1998 resulterade i inte mindre än tre olika priser: som Årets nykomling, Årets manliga rock/popartist och Årets textförfattare. Året därpå vann Petter en ny Grammis i kategorin Årets manliga rock/popartist för andra albumet Bananrepubliken.

Sedan dess har han följt ungefär samma bana som hela den svenska hiphop-scenen, d.v.s. upp och ner och upp igen…

Petter firar tio år på scenen med samlingsalbumet X som släpps idag, onsdag 3 december. Det är för det här albumet Petter har blivit nominerad till en ny Grammis, inte – som Expressen felaktigt basunerade ut i förra veckan – för fjolårets God Damn It.

Redan för sitt genombrott med debutalbumet Mitt sjätte sinnet nominerades Petter första gången av grammisjuryn och Grammis 1998 resulterade i inte mindre än tre olika priser: som Årets nykomling, Årets manliga rock/popartist och Årets textförfattare. Året därpå vann Petter en ny Grammis i kategorin Årets manliga rock/popartist för andra albumet Bananrepubliken.

Sedan dess har han följt ungefär samma bana som hela den svenska hiphop-scenen, d.v.s. upp och ner och upp igen…

Därför känns det extra roligt att det nya albumet ramas in av två helt nya spår med mersmak. Inledande singeln Min click är en skön produktion som gästas av Kihlen och avslutande Repa CD’n är en kompromisslös The Hives-remix. Där emellan ligger bl.a den karriärssummerande Min kärleksaffär, som Petter i omslagstexten själv kommenterar med raden ”Jag känner en harmoni nu som jag inte känt på säkert tio år”.

X-samlingens största säljargument för den större publiken är ju dock vare sig The Hives manglande eller Petters förnyade kärleksaffär, utan alla de klassiska spår som utgör lejonparten av speltiden. Folkhemsklassiker som Så klart!, pärlor som Du vet att jag gråter och Logiskt (med Kaah respektive Annika Norlin/Säkert!) samt milstolpar som Mikrofonkåt.

Inalles 20 spår. Tio år. En stor artist.
Claes Olson

Artist: Petter
Titel: X
Bolag: Universal Music
Release: 3 december

Länkar:
Petters hemsida
Petter på Myspace