utgivningar 28 november 2008

Britney Spears comeback Cirkus

Under det senaste året har Britney Spears lyckats vända den oroväckande bana som höll på att gå från att vara ”en stjärna i ropet” till ”en neddekad kändis på löpet”. Med singeln Womanizer har hon gjort comeback på toppen.

Genom att hoppa från releaseveckans 96:e plats på Billboard Hot 100 till listans förstaplats – de facto Britneys första och enda amerikanska listetta sedan debuten Baby One More Time 1999 (en låt skriven och producerad av Max Martin) – slog hon tidigare i höst rekord på listan. Enbart i USA sålde singeln under förstaveckan 286 000 downloads.

Under det senaste året har Britney Spears lyckats vända den oroväckande bana som höll på att gå från att vara ”en stjärna i ropet” till ”en neddekad kändis på löpet”. Med singeln Womanizer har hon gjort comeback på toppen.

Genom att hoppa från releaseveckans 96:e plats på Billboard Hot 100 till listans förstaplats – de facto Britneys första och enda amerikanska listetta sedan debuten Baby One More Time 1999 (en låt skriven och producerad av Max Martin) – slog hon tidigare i höst rekord på listan. Enbart i USA sålde singeln under förstaveckan 286 000 downloads.

Det nya albumets titellåt Cirkus är nästa singel – och inträffar ingenting oförutsägbar katastrof så är den amerikanska stjärnans karriär nu på spåret igen.

Max Martin är med som producent även denna gång och hans pulserande Maratone-produktion If U Seek Amy (ursprungligen skriven för Amy Diamond?/reds.anm) är en låt signerad honom själv tillsammans med Shellback, Savan Kotecha och Alexander Kronlund. Bloodshy & Avant har producerat Unusual You som de skrivit tillsammans med gitarristen Henrik Jonback och Kasia Livingston. Samma svenska trio är även medkompositörer till det Bloodshy & Avant-producerad bonusspåret Radar som mixats av Niklas Flyckt i Stockholm.

62 miljoner sålda album, 20 miljoner sålda singlar och bara 27 år gammal (hon fyller 2 december)… Britney Spears karriär är på flera sätt ett extravagant spektakulärt äventyr. Hennes sjätte album känns både som ett stort och viktigt steg i rätt riktning – framåt.

Lördag 6 december sänder TV4 dokumentärfilmen Britney: For The Record, som bland annat skildrar inspelningen av det nya albumet.
Claes Olson

Artist: Britney Spears
Titel: Cirkus
Bolag: Jive Zomba / Sony Music
Release: 28 november

Länkar:
Britney Spears hemsida
Britney Spears på MySpace