26 november 2008

Walz musikalisk nybyggare i gränslandet mellan pop och R&B

Med sin träffsäkra mix av pop och R&B är Christian Walz en unik begåvning på den blågula musikscenen. Visst finns det andra svenska artister som skapar musik i ungefär samma riktning, till exempel Eric Gadd. Men vill man dra paralleller mellan Walz 2008 och någon annan artist så är det faktiskt självaste Princes sena 80- och tidiga 90-talsproduktioner som ligger närmast till hands.

Sedan genombrottet med hitsinglarna Lovin Is Alright och Sentimental från det rosade och mångfaldigt grammisnominerade debutalbumet 1999, så har Walz faktiskt bara släppt ytterligare ett album. För fyra år sedan gav Paint By Numbers, med bl.a hitlåtarna Wonderchild och Never Be Afraid Again, honom en Grammis som Bästa manliga popartist.

Med sin träffsäkra mix av pop och R&B är Christian Walz en unik begåvning på den blågula musikscenen. Visst finns det andra svenska artister som skapar musik i ungefär samma riktning, till exempel Eric Gadd. Men vill man dra paralleller mellan Walz 2008 och någon annan artist så är det faktiskt självaste Princes sena 80- och tidiga 90-talsproduktioner som ligger närmast till hands.

Sedan genombrottet med hitsinglarna Lovin Is Alright och Sentimental från det rosade och mångfaldigt grammisnominerade debutalbumet 1999, så har Walz faktiskt bara släppt ytterligare ett album. För fyra år sedan gav Paint By Numbers, med bl.a hitlåtarna Wonderchild och Never Be Afraid Again, honom en Grammis som Bästa manliga popartist.

Direkt i det nya tredje albumets inledande titelspår Corner markerar Walz att han såväl musikaliskt som produktionsmässigt nu har tagit ytterligare ett stort steg framåt. Den vingburet svävande balladen Fade Away är en annan pärla där de knivskarpt smarta detaljerna i Walz produktion framträder tydligt.

What’s Your Name? är ett exempel på en låt som fortfarande efter flera lyssningar fortsätter att växa. Att singeln inte har blivit någon topp 10-hit ännu är förhoppningsvis ingen indikator på att karriärkurvan nu plötsligt ska börja peka nedåt.

Med rätt uppbackning är det snarare så att det faktiskt börjar bli hög tid för Christian Walz att etablera sig på en mer framskjuten position även utomlands. Att döma av det entusiastiska mottagande som en specialinbjuden branschpublik från Tyskland gav honom vid ett Sony BMG-arrangerat showcase på Hotellet i Stockholm förra året så borde det inte vara omöjligt.

Artist: Christian Walz
Titel: The Corner
Bolag: RCA / Sony Music
Release: 26 november

Länkar:
Christian Walz hemsida
Christian Walz på MySpace