26 november 2008

Eldkvarn skickar en hälsning från Hunger Hotell

Eldkvarn mår bra. Plura mår bra. Hans kreativa låga lyser och han skriver både låtar, bloggar, memoarer och kokböcker. Det nya albumets titel Hunger Hotell betyder dock inte att han har byggt plattan på någon form av matrecept. Däremot serverar han tillsammans med broder Carla, Tony Thorén, Werner Modiggård, Claes von Heijne och producent Jari Haapalainen nyttig svensk husmansrock för gourmeter.

Hunger Hotell är en spännande plats – något som redan Lindons omslagsmålning och Pär Wickholms sköna omslagsfoton slår an. Textmässigt är hela albumet en tematiskt mycket väl sammanhållen berättelse från en plats där lyssnaren får lära känna en rad olika karaktärer och personligheter, som alla är aktörer och statister i samma föreställning.

Eldkvarn mår bra. Plura mår bra. Hans kreativa låga lyser och han skriver både låtar, bloggar, memoarer och kokböcker. Det nya albumets titel Hunger Hotell betyder dock inte att han har byggt plattan på någon form av matrecept. Däremot serverar han tillsammans med broder Carla, Tony Thorén, Werner Modiggård, Claes von Heijne och producent Jari Haapalainen nyttig svensk husmansrock för gourmeter.

Hunger Hotell är en spännande plats – något som redan Lindons omslagsmålning och Pär Wickholms sköna omslagsfoton slår an. Textmässigt är hela albumet en tematiskt mycket väl sammanhållen berättelse från en plats där lyssnaren får lära känna en rad olika karaktärer och personligheter, som alla är aktörer och statister i samma föreställning.

Den ”Lilla Sofie” som Plura besjunger i första delen av den tvådelade Bröllopssång som både inleder och avslutar albumet dyker senare upp i Paris – i en egen låt signerad Carla. "Alla sjunger Be-Bop-A-Lula" sjunger Plura i första låten – och några spår senare blåser Jonas Kullhammar ett yvigt brölande saxsolo i en låt som heter Be-Bop-A-Lula-Land.

Till det mest omedelbara hör dansanta Barn av sommarnatten, ett av de spår som Mauro Scocco och David Nyström förgyller med samma sköna stämsång som just nu även kan höras på Ulf Lundells Omaha.

I skamlöst glatt Springsteen-influerade Vägen till paradiset sjunger Plura om hur han ”checkade in sent i går kväll” och i titellåten slänger han sig på hotellsängen för att ”älska som vi inte gjort på länge”. Titellåten bärs för övrigt av ett så typiskt rullande Eldkvarn-sound att den nästan hade kunde ha legat på vilken som helst av bandets plattor från Pojkar pojkar pojkar (1979) och framåt. Med funkrocken Söder om midnatt, c/o himmelen tar man upp tråden från maxisingeln Happy Hour man gjorde redan 1982 – för 26 år (!) sedan.

Musikaliskt står Eldkvarn idag stabilt som få. Med sin förra platta Svart blogg lyckades Eldkvarn för första gången i sin nästan 40 år långa karriär tillsammans som band inta den svenska albumlistans förstaplats. Det ska bli intressant att se vart Hunger Hotell för dom.
Claes Olson

Artist: Eldkvarn
Titel: Hunger Hotell
Bolag: Hi Fidelity / Capitol / EMI
Release: 26 november

Länkar:
Eldkvarns hemsida
Eldkvarn på MySpace