25 november 2008

Timo Räisänen samlar covers

…And Then There Was Timo är Timo Räisänens fjärde album sen debuten från 2005. Raskt jobbat och nu är det dags för en samlingsskiva. Men det är en något ovanlig samling – Timo har samlat sina 11 tidigare covers och byggt på med ytterligare fem nyinspelade.

…And Then There Was Timo är Timo Räisänens fjärde album sen debuten från 2005. Raskt jobbat och nu är det dags för en samlingsskiva. Men det är en något ovanlig samling – Timo har samlat sina 11 tidigare covers och byggt på med ytterligare fem nyinspelade.

Allting började med B-spåret till debutsingeln Lovers Are Lonely. Whitney Houston-covern Didn’t We Almost Have It All blev en nästan lika stor hit som A-spåret. Sen dess har det rullat på – nya singlar, nya covers som B-spår.

Men i stället för att välja de givna låtarna och artisterna att göra covers på har Räisänen alltid vaskat fram oväntade kort, som superhits à la Mariah Carey Without You och AC/DC You Shook Me All Night Long eller samtida spår som Niccokicks Turn 27 och Sahara Hotnights Drive Dead Slow. Resultatet har alltid varit väldigt bra, för av någon anledning passar Timos röst fint som förstärkare till originalens innebörd.

Även bland de fem nyinspelade spåren finns en del oväntade saker, exempelvis The Mirror’s Truth av In Flames.

Som en extra krydda ska Timo Räisänen tydligen även ha passat på att hylla sitt ursprung genom att kröna …And Then There Was Timo med en engelskspråkig cover på hans gamla kumpan Håkan Hellströms Ramlar, som i Timos tappning så klart blir Rumbling. Det ska vara ett dolt spår. Och jag får väl erkänna att det är så väl dolt att jag inte lyckats hitta det än.
Håkan Durmér

Artist: Timo Räisänen
Album: …And Then There Was Timo
Skivbolag: Razzia
Release: 26/11

Länkar:
Timo Räisänens hemsida
Timo Räisänen på MySpace