21 november 2008

Den långa väntan på Chinese Democracy är över

Alla turer kring Chinese Democracy – Guns N’Roses sjätte studioalbum – har gjort att många slutat ta det på allvar, att det nästan förvandlats till en modern myt. Men nu är det dags, skivan kommer verkligen att släppas.

Ända sen Axl Rose skaffade sig rättigheterna till bandnamnet Guns N’Roses och de övriga medlemmarna hoppade av har det mesta känts aningen absurt kring Guns N’Roses. Medlemmar har kommit och gått. Inspelningar har gjorts och skrotats. Releasedatum har offentliggjorts och skjutits upp.

Men 17 år efter de två Use Your Illusion-skivorna, som på allvar förvandlade Guns N’Roses till ett av samtidens absolut största band, ges skivan ut. Enligt Billboard har inspelningarna kostat 74 miljoner kronor. Och det lär kosta Dr Pepper ännu mer med tanke på att dom har lovat varenda amerikan en gratis läsk om skivan verkligen kom att släppas 2008.

Det inledande spåret Chinese Democracy, som nyss även släpptes som singel, är faktiskt Guns N’Roses första singeletta i Norge – någonsin. Under det första dygnet som albumet låg ute för streaming på bandets MySpace-sida hade hela skivan ett par hundratusen lyssnare och de reaktioner som skivan fått där har varit övervägande positiva. Någon har gått så långt att kalla det för vår generations Dark Side of The Moon, men det är nog att ta i lite väl mycket.

Alla turer kring Chinese Democracy – Guns N’Roses sjätte studioalbum – har gjort att många slutat ta det på allvar, att det nästan förvandlats till en modern myt. Men nu är det dags, skivan kommer verkligen att släppas.

Ända sen Axl Rose skaffade sig rättigheterna till bandnamnet Guns N’Roses och de övriga medlemmarna hoppade av har det mesta känts aningen absurt kring Guns N’Roses. Medlemmar har kommit och gått. Inspelningar har gjorts och skrotats. Releasedatum har offentliggjorts och skjutits upp.

Men 17 år efter de två Use Your Illusion-skivorna, som på allvar förvandlade Guns N’Roses till ett av samtidens absolut största band, ges skivan ut. Enligt Billboard har inspelningarna kostat 74 miljoner kronor. Och det lär kosta Dr Pepper ännu mer med tanke på att dom har lovat varenda amerikan en gratis läsk om skivan verkligen kom att släppas 2008.

Det inledande spåret Chinese Democracy, som nyss även släpptes som singel, är faktiskt Guns N’Roses första singeletta i Norge – någonsin. Under det första dygnet som albumet låg ute för streaming på bandets MySpace-sida hade hela skivan ett par hundratusen lyssnare och de reaktioner som skivan fått där har varit övervägande positiva. Någon har gått så långt att kalla det för vår generations Dark Side of The Moon, men det är nog att ta i lite väl mycket.

Musikaliskt hamnar Chinese Democracy någonstans mittemellan de två vägar som känts som de enda logiska för Axl Rose att välja – det ligger inte i framkant vad gäller modern metal och det är inte heller något försök att återskapa framgångsreceptet från tidigare album. Pianoburna ”Catcher In The Rye” är det spår som påminner mest om den tidigare karriären.

Men även om Chinese Democracy inte tar någon av de ovannämnda vägarna så är det faktiskt ett förvånansvärt starkt album som fortsätter att växa.

Håller Axl Rose samma produktionstakt i framtiden så skulle den trilogi som Chinese Democracy sagts ingå i avslutas 2042. Då kommer Axl Rose vara 80 år.
Håkan Durmér

Artist: Guns N’Roses
Album: Chinese Democracy
Skivbolag: Universal
Release: 23/11

Länkar:
Guns N’Roses hemsida
Guns N’Roses på MySpace