19 november 2008

Älgarnas trädgård

Mattias Hellberg har i sammanhang som Nymphet Noodlers, Hederos & Hellberg och Nationalteatern visat att han är en av landets mest mångkunniga rocksångare. Men trots att Hellbergs röst kan variera från skön till skrämmande har den hela tiden en röd tråd: den har alltid attack.

Mattias Hellberg har i sammanhang som Nymphet Noodlers, Hederos & Hellberg och Nationalteatern visat att han är en av landets mest mångkunniga rocksångare. Men trots att Hellbergs röst kan variera från skön till skrämmande har den hela tiden en röd tråd: den har alltid attack.

På det färska första soloalbumet blir det än mer uppenbart hur den verklige Hellberg låter. Eller soloalbum förresten, med ruffiga gästspel från medlemmar i Whyte Seeds och International Noise Conspiracy låter detta väl så mycket gruppalster som soloplatta.

Hellberg har alltid varit bra att klättra i rockhistoriens släktträd. Här rör sig han och hans bandi en hel trädgård. Med uppenbara referenser till det protopunkiga amerikanska 1970-tal som fulländades av MC5. Men också med långa råa, opolerade sekvenser av en mer "brittisk" bluesrock.
Lars Nylin

Artist: Mattias Hellberg & The White Moose
Album: Out of the Frying Pan, Into the Woods
Skivbolag: Playground
Release: 12/11

Länk:
Mattias Hellberg på MySpace