12 november 2008

En av årets absolut bästa svenska skivor

Anna Ternheims nya album inte bara ”låter” bra – det ”ser” bra ut också! I fotografen Helena Blomqvist har sångerskan funnit en perfekt samarbetspartner vars fantasifulla bildkonst hjälper till att skapa den egensinniga värld som sångerna både föds ur och handlar om.

CD-omslagets bilder försätter direkt lyssnaren i rätt stämning för att lyssna till Anna Ternheims unika popkonst.

Öppningsnumret What Have I Done hörde jag härom kvällen Anna Ternheim framföra ensam med sparsmakat pianoackompanjemang. På skiva har låten ett slags stråkarrangerat snudd-på-Motown-komp, fast med ett stramt beat som snarast – om än ej i instrumentering – är ”electro”. Det är rätt talande för hur slitstarkt det nya låtmaterialet är.

Arrangemangen – och i synnerhet stråkarna – är ett annat av det nya albumets stora utropstecken. Ingenting är givet, utan alla de musikaliska beståndsdelarna verkar under Björn Yttlings mästerliga produktion ha dekonstruerats och sedan helt förutsättningslöst satts samman på ren intuition igen. Ljudbilden är dessutom makalöst nära och klar – från inspelning till mastring.

De invändningar man tidigare kan ha haft mot Anna Ternheims sätt att skriva och sjunga på engelska faller den här gången helt. Såväl i de långsammare sångerna, med klingande folkmusikharmonier, som i de snabbare uptempo-numren känns hennes ”kontinentala uttal” (tänk Nico och franska chanteuser) idag bara som en personlig tillgång och styrka.

Sången och tonläget är just det som binder ihop det varierade låtmaterialet. Mitt eget favoritspår just nu är oerhört suggestiva Let It Rain, där den bildrika texten trummas fram av ett mullrande slagverk som understödjer de briljant klockrena pianotonerna som håller samman musiken. Här är stråkkvartetten extremt skön.

Andra lyssnare föredrar de avslutande låtarna med akustisk gitarr (t.ex Black Sunday Afternoon) och pekar på att de nästan för tankarna till Nick Drake.

Oavsett vilken sida av Anna Ternheim man föredrar så är det dock bara att konstatera att hon med det här albumet har tagit ett stort steg både framåt och uppåt. I min samling tillhör Leaving On A Mayday (tillsammans med bl.a Titiyos kommande album) årets absolut bästa svenska plattor.
Claes Olson

Artist: Anna Ternheim
Titel: Leaving On A Mayday
Bolag: Ternheim Music/Universal
Release: 12/11

Länkar:
Anna Ternheims hemsida
Anna Ternheim på MySpace