2 november 2008

Tvära kast på Timbuktus nya

Han är helt otroligt produktiv – efter ett 00-tal innehållandes fem studioalbum, en liveskiva och ytterligare två album med sidoprojektet Helt Off! – är landets mest framgångsrike hiphopartist aktuell med ett nytt släpp. Men tro inte att Timbuktu har slut på idéer. På En High 5 & 1 Falafel visar Timbuktu upp sin mest kreativa sida.

Han är helt otroligt produktiv – efter ett 00-tal innehållandes fem studioalbum, en liveskiva och ytterligare två album med sidoprojektet Helt Off! – är landets mest framgångsrike hiphopartist aktuell med ett nytt släpp. Men tro inte att Timbuktu har slut på idéer. På En High 5 & 1 Falafel visar Timbuktu upp sin mest kreativa sida.

Den första singeln Tack För Kaffet var en bluesig duett med Dregen, som bars fram av en akustisk gitarr. På High 5 & 1 Falafel ställs den sida vid sida med slick västkust, skånsk electro och OutKast-doftande sväng.

De 14 spåren är helt enkelt ett lapptäcke av infall, influenser och referenser. Och det helt utan att för den skull bli spretigt eller splittrat.

En High 5 & 1 Falafel överträffar Timbuktu sig själv som textförfattare. Det är roligt, humoristiskt, allvarsamt, tänkvärt och självutlämnande.

Det avslutande electrosvänget 6an, där Timbuktu gästas av Frej och Supreme, känns som en av vinterns mest givna klubbhits.
Håkan Durmér

Artist: Timbuktu
Album: En High 5 & 1 Falafel
Bolag: JuJu/Playground
Release: 3/11

Länkar:
Timbuktus hemsida
Timbuktu på MySpace