30 oktober 2008

Återupptäck Andreas Johnson

Efter framgångarna med sina fyra album samt en samlingsskiva och efter att ha deltagit i Melodifestivalen flertalet gånger väljer Andreas Johnson en otippad väg på nya Rediscovered. Den här gången levererar han väntade och oväntade covers i en jazzig kostym.

Att jazzen bor nära Andreas Johnsons hjärta är inte som konstigt. Hans föräldrar brukade redan i tidig ålder ta med honom till den legendariska jazzklubben Stampen i Gamla Stan då de själva skulle uppträda. När Andreas blev äldre började han även jobba på Stampen och ett tag var han barchef där.

Efter framgångarna med sina fyra album samt en samlingsskiva och efter att ha deltagit i Melodifestivalen flertalet gånger väljer Andreas Johnson en otippad väg på nya Rediscovered. Den här gången levererar han väntade och oväntade covers i en jazzig kostym.

Att jazzen bor nära Andreas Johnsons hjärta är inte som konstigt. Hans föräldrar brukade redan i tidig ålder ta med honom till den legendariska jazzklubben Stampen i Gamla Stan då de själva skulle uppträda. När Andreas blev äldre började han även jobba på Stampen och ett tag var han barchef där.

Även om Johnsons egen megahit Glorious finns med på Rediscovered i en ny storbandstappning så ligger skivans tyngdpunkt på covers och redan inledningsvis dyker Duke Ellingtons It Don’t Mean A Thing. Men trots att det är en storbandsjazzig inramning väljer Johnson inte bara att tolka gamla jazzsmycken. Även Abbas Waterloo och Terence Trent d’Arbys Sign Your Name dyker upp i snyggt arrangerade versioner.

Skivan är inspelad med Åke Linton och Marcos Ubeda som tekniker respektive producent. Ubeda är även kapellmästare för bandet, som innehåller namn som Jojje Wadenius, Kaspar Vadsholt, Magnus Persson och Anders Kjellberg. Dessutom dyker Magnus Johansson, Wojtek Goral och Peter Johansson upp i blåssektionen. Vid sidan av alla dessa bjuder Andreas även in släkten – både brorsdottern Johanna Johnson och pappa Lars ”Gigge” Johnson medverkar på skivan.

Till skillnad mot för vissa utländska artister som testat på att göra en ”mellanskiva” med populärjazzig inriktning väljer Andreas Johnson att inte bara skrapa på ytan med Rediscovered och det skapar en enorm trovärdighet som skivan vinner mycket på.
Håkan Durmér

Artist: Andreas Johnson
Titel: Rediscovered
Bolag: Warner Music
Release: 29/10

Länk:
Andreas Johnsons hemsida