Okategoriserade 22 oktober 2008

Efter 8 år: A Camp tillbaka

Åtta år efter debutalbumet följer A Camp i januari upp med en andra fullängdare. I ett pressmeddelande avslöjar Universal Music att titeln blir Colonia och att A Camp numera är tre personer. Förutom Nina Persson och Niklas Frisk räknas numera som fullvärdig medlem även Nathan Larson – filmmusikkompositör och make till Cardigans-sångerskan Nina.

När A Camp först dök upp, 2001, sågs det som ett hobbyprojekt för Nina och producenten Frisk (förr i Atomic Swing och Sweet Chariot).

Men oavsett vad ambitionen ursprungligen var så blev albumet A Camp ytterst framgångsrikt. 60000 sålda ex i Sverige följdes upp med storslam vid Grammis. Plattan belönades med fyra utmärkelser: Årets album, Årets kvinnliga artist, Årets textförfattare, Årets kompositör. Singeln I Can Buy You blev en av Perssons största hits här hemma.

Att A Camp återuppstått avslöjades i Dagens Nyheter förra året. Till DN sa Persson att inspelningen var påverkad av flickpop från 1960-talet, 80-talspunk och David Bowie. Persson hotade/lovade också att göra en cover av Adam & The Ants gamla Prince Charming. Musiker som förekommit i studion inkluderar Frisks gode vän James Iha från Smashing Pumpkins och svenske vännen Nicolai Dunger.

Så här summerar trion albumet för Mi:
"A Camp har packat ihop sitt läger i upstate New York och rullat söderut mot civilisationen i New Amsterdam, där dofter av Kölnerwasser, opium och latrin ligger tjock under neonen. Som skrupelfria Time Bandits och Zeligs tjuvar dom sig fram och frossar i Joseph Conrad, new wave, Odysseus och ABBA etc. Bon apetite, ers majestäter!"

Första singel från Colonia blir Stronger Than Jesus med 17/11 som releasedatum.
Lars Nylin