16 oktober 2008

Med Lennart Persson på upptäcktsresa i musikhistorien

Undrar rubriken ”Och vem fan är Lennart Persson?” har Peter LeMarc skrivit ett kärlskfullt hyllande förord, där han avslöjar att han har tillhört författarens lärjungar ändå sedan det första numret av rocktidningen LARM vintern 1976. LeMarc tillhör de redan frälste:
”Jag skulle vilja påstå att det inte finns någon musikkritiker som kan jämföras med Lennart. Med det är inte sant. Han är ingen musikkritiker. Han är en missionär. En inspiratör.”

Alla kapitel i den här boken är baserade på en särskild låt och avslutas med flera intressanta skivtips. Det är tur att jag personligen redan är ägare av de flesta av bokens sånger om sex, Gud och ond bråd död, annars fanns det nog risk att jag direkt skulle kunna ruinera mig på eBay, Amazon och Tradera (för många av tipsen här är tyvärr kanske aningen för obskyra för att tillhöra de mer lättillgängliga sortimenten). Dock har jag gud ske lov redan (nästan) allt med Velvet Underground, Bob Dylan, Patti Smith, Bob Marley, Peter Tosh, Phil Spector och Ray Charles – för att bara nämna några artister i mängden.

Men just för att jag till exempel förstås har Patti Smith Groups fantastiska album Easter i min skivsamling blir jag extra glad för att Persson lyfter fram den även i mina öron magiska valsen We Three. På ett pricksäkert sätt lyckas han fånga essensen i Patti Smiths storhet som artist, poet och kvinna – och jag undrar om jag verkligen har den där specialutgåvan med Patti Smiths Trampin’ som innehåller den där radioinspelade konserten från Frankrike… ?

Historien om den tidigare helt okände Carlos Guitarlos tillhör det som får just mig att ivrigt börja googla och söka på nätets alla auktionssajter – där det lyckligtvis mycket riktigt visar sig vara möjligt att köpa hans musik för inte alltför många dollar.

Men som sagt var. Den här boken innehåller så många spännande kapitel att den ändå skulle kunna ruinera även den mest behärskade musikälskare. Så bra är den.

Rekommenderas, förstås!
Claes Olson

Författare: Lennart Persson
Bok: Sånger om sex, Gud och ond bråd död
Förlag: Reverb

Länkar:
Lennart Perssons hemsida
Bokförlaget Reverbs hemsida

Undrar rubriken ”Och vem fan är Lennart Persson?” har Peter LeMarc skrivit ett kärlskfullt hyllande förord, där han avslöjar att han har tillhört författarens lärjungar ändå sedan det första numret av rocktidningen LARM vintern 1976. LeMarc tillhör de redan frälste:
”Jag skulle vilja påstå att det inte finns någon musikkritiker som kan jämföras med Lennart. Med det är inte sant. Han är ingen musikkritiker. Han är en missionär. En inspiratör.”

Alla kapitel i den här boken är baserade på en särskild låt och avslutas med flera intressanta skivtips. Det är tur att jag personligen redan är ägare av de flesta av bokens sånger om sex, Gud och ond bråd död, annars fanns det nog risk att jag direkt skulle kunna ruinera mig på eBay, Amazon och Tradera (för många av tipsen här är tyvärr kanske aningen för obskyra för att tillhöra de mer lättillgängliga sortimenten). Dock har jag gud ske lov redan (nästan) allt med Velvet Underground, Bob Dylan, Patti Smith, Bob Marley, Peter Tosh, Phil Spector och Ray Charles – för att bara nämna några artister i mängden.

Men just för att jag till exempel förstås har Patti Smith Groups fantastiska album Easter i min skivsamling blir jag extra glad för att Persson lyfter fram den även i mina öron magiska valsen We Three. På ett pricksäkert sätt lyckas han fånga essensen i Patti Smiths storhet som artist, poet och kvinna – och jag undrar om jag verkligen har den där specialutgåvan med Patti Smiths Trampin’ som innehåller den där radioinspelade konserten från Frankrike… ?

Historien om den tidigare helt okände Carlos Guitarlos tillhör det som får just mig att ivrigt börja googla och söka på nätets alla auktionssajter – där det lyckligtvis mycket riktigt visar sig vara möjligt att köpa hans musik för inte alltför många dollar.

Men som sagt var. Den här boken innehåller så många spännande kapitel att den ändå skulle kunna ruinera även den mest behärskade musikälskare. Så bra är den.

Rekommenderas, förstås!
Claes Olson

Författare: Lennart Persson
Bok: Sånger om sex, Gud och ond bråd död
Förlag: Reverb

Länkar:
Lennart Perssons hemsida
Bokförlaget Reverbs hemsida

Lennart Perssons nya bok Sånger om sex, Gud och ond bråd död handlar – som allt Persson skriver – om kärlek till musik.
”Jag älskar att upptäcka nya saker”, skriver författaren i sin inledning. ”Även om de inte är nya”.
Och är det någonting som Lennart Persson behärskar, så är det inspirerande upptäcktsresor i musikhistorien. Genom alla tider. I alla genrer.

Foto: Per-Anders Jörgensen