Okategoriserade 15 oktober 2008

Branschen om bidragen

De första 28 bidragen till Melodifestivalen 2009 har presenterats. Så här tycker några branschpersoner om urvalet och om festivalen.

MI:s frågor
1. Vilken är din spontana reaktion?
2. Hur är ert eget utfall så här långt?
3. Hur stor betydelse tillmäter du Melodifestivalen?

De första 28 bidragen till Melodifestivalen 2009 har presenterats. Så här tycker några branschpersoner om urvalet och om festivalen.

MI:s frågor
1. Vilken är din spontana reaktion?
2. Hur är ert eget utfall så här långt?
3. Hur stor betydelse tillmäter du Melodifestivalen?

Alexander Bard, låtskrivare
1. Jag konstaterade bara att detta måste vara de 28 starkaste bidragen enligt juryn. Det fanns inte så mycket annat att reagera på.
2. Jag skickade in 2 låtar och fick med bägge två. Men så skickar jag heller aldrig in någon utfyllnad.
3. Sveriges största och överlägset bästa (och farligaste) plattform för bred lansering av ny musik.

Jennifer Dillane, Universal Music Publishing
1. Jag är nöjd. Återigen har juryn lyckats plocka fram vinnarlåten!
2. Väldigt bra. Vi fick med några väldigt starka låtar som jag tror har stor chans att gå hela vägen.
3. För den lokala marknaden är Melodifestivalen uppenbarligen jätteviktig. För vissa artister är det startskottet på en ny karriär. Sverige stannar upp och lever i ett schlagerrus från februari till maj.

Martin Ingeström, Universal Music Publishing
1. Det verkar vara idel 'proffs' i sammanhanget, vilket inte är speciellt överraskande eller konstigt.
2. Vi är nöjda med tre Fredrik Kempe-låtar, vilket var dom vi trodde mest på, nu hoppas vi på alla tre i final.
3. Stor. Helt klart den bästa exponering en låt/artist kan få i Sverige.

Stefan Gullberg, EMI Publishing:
1. Samma gamla namn. Jag är mycket förvånad att vissa låtar ej kom med.
2. Svagt dessvärre. Tror bara vi har med en låt. Vi får hoppas att vi får några joker-låtar.
3. Stor. Mediauppmärksamheten är ju massiv.

Conny Danepalm, Lionheart Music
1.Spontant känns det bra eftersom många av våra låtar har valts ut av juryn, samtidigt som det finns många starka låtar som inte har valts ut. Det är dubbla känslor just nu. Jag antar att det även i år är en bra spridning på olika genrer.
2. Vi är mycket nöjda. Vi slår antal låtar från förra tävlingen(vilket var ett rekordår). Det är extra roligt att vi fortsätter trenden med att "breaka" upphovsmän i Melodifestival-sammanhang. I år är det debut för Oscar Holter (It's my life) och Irini Michas (Alla) som vi kontrakterade till Lionheart Music under 2007.
3. Mycket viktigt. Vi jobbar långsiktigt med att etablera låtar, låtskrivare och artister genom Melodifestivalen. Det är den viktigaste och största musikhändelsen i Sverige som genererar skivförsäljning, radiospelning och i förlängningen leder till artistprojekt som vi förser repertoar till.

Anders Mörén, Misty Music
1. Det spelar ingen roll att man diskuterar hur tävlingens inriktning skall ändras, det är ändå samma namn som återkommer år efter år. Det är naturligvis inte konstigt eftersom dessa är bäst på Melodifestivals-musik. Hade gärna sett lite fler nya namn. Med tanke på den svenska musikexporten är det konstigt att inga representanter därifrån finns med. Vi kanske får se några som jokrar?
2. Vi har inga bidrag med. Även om vi naturligtvis skickat in några.
3. Som svensk företeelse är den enorm, tyvärr betyder den inte så mycket utomlands

Leif Käck, Roxy Recordings
1. Min spontana reaktion är att det var ett gäng välkända namn bland låtskrivarna.
2. Jag är mycket nöjd.
3. Melodifestivalen är ett fantastiskt fönster för både nya och etablerade artister. Det gäller dock att man har rätt låt förstås….det har vi sett prov på ett antal gånger de senaste åren.

Nicholas Johansson, Sony ATV Publishing
1. Spontant tror jag många, inklusive mig själv, känner att "samma namn som vanligt". Men man kan inte sticka under stolen med att dessa "uppenbara namn" är de som sliter hårdast för att vara med och jobbar målmedvetet utifrån detta i kanske ett helt år.
2. Tre bidrag.
3. Personligen kan jag känna att det tar för stor plats i mediebruset. Under de månaderna som Melodifestivalen pågår, så får artister som inte vill eller får möjlighet att medverka ofta finna sig i att vänta med sina albumsläppt. P g a oron att ingen kommer att skriva om dem eller för att det är stundtals omöjligt för dem att få adderingar på radio. Det har också blivit väldigt svårt att lansera en ny popartist genom att INTE vara med. Å andra sidan har det blivit ett av dom få anhalterna där man faktiskt kan lansera en artist på bred front och det roligaste är ju när en ny låtskrivare eller artist kommer med och tar sig till final.

Janett Jensen, Warner Chappell
1. Jag har länge önskat att reglerna skulle ändras, att en upphovsman fick ha med maximalt två bidrag per år, för att ge plats åt fler låtskrivare. Det skulle bli en mycket mer spännande tävling med fler upphovsmän involverade.
2. Vi representerar några bidrag i år, men inte alls så många som 2008.
3. Melodifestivalen har en väldigt stor betydelse för både låtskrivare och artister, förlag samt skivbolag.

Per Sundin, Universal Music
1. Va trevligt, va roligt och va bra!
2. Tack vare vårt samarbete med Lionheart så kan man ju inte göra annat än att beundra Maria, Bobby och alla på Lionheart för deras fantastiska inställning till detta event. Den som tror att det är tur fattar inte hur mycket tid, kraft och kreativitet som lagts ned för att lyckas så här bra.
3. Den blir bara viktigare och viktigare, speciellt i en tid av nya spännande digitala tjänster.

Ben Malén, Air Chrysalis
1. Som titlar betraktat ser de bra ut. Har inte hört någon av dem så svårt att bedöma kvaliteten på övrigt innehåll.
2. Pendlar mellan uselt och kass.
3. Sveriges största, och ibland, bästa underhållningsprogram där det emellanåt ges tillfälle för den svenska publiken att upptäcka bra nya artister.

Lars Wiggman, Bonnier Music Publishing
1. Ser starkt ut, många kända och rutinerade namn bakom titlarna. Det man inte vet än, men som kanske är ändå viktigare, är artistkopplingen som definitivt är klar redan nu i dom flesta fall!
2. Inget vidare.
3. Mycket stor eftersom flera låtar blir radiohits och spelade mycket överallt, live etc. Betyder också genombrott för några nya artister varje år. Dessutom hör ju samlingsplattan till en av årets absolut största säljare.

Camilla Bjering, Warner Music
1. Att allt är sig ganska likt vad det gäller de upphovsmän som är representerade. Det är de som lägger ner väldigt mycket tid på att skriva till tävlingen som också når resultat.
2. Som skivbolag så skickar vi ju formellt sett vare sig in låtar eller får med låtar men vi har artister som sjunger på bidrag som kommit med. Om det är desamma som sedan får möjlighet att göra dem i tävlingen så är vi oerhört nöjda.
3. För svenska artister har den enormt stor betydelse. All heder och ära också till att det är ett av väldigt få TV-program som välkomnar såväl debutanter som artister som varit borta från scenen ett längre tag.

Jonas Siljemark, Warner Music
1. De låtar jag känner till är kanon.
2. Vi är nöjda!
3.Under årets första månader domineras den svenska musikscenen av melodifestivalen – det är det musikprogram i tv som ses av överlägset mest publik i Sverige.
Lars Nylin

Alexander Bard.

Martin Ingeström.

Martin Ingeström.

Conny Danepalm.

Janett Jensen.

Lars Wiggman.