utgivningar 14 oktober 2008

i korthet

CD
Wendy McNeill A Dreamers’s Guide To Hardcore Living [Foundation Arts/Raw Power /Border]
Just nu turnéaktuella Wendy McNeill är en skönt säregen och unikt egensinnig sångfågel. Född i Kanada, men sedan ett par år tillbaka boende i Sverige, komponerar hon på sitt dragspel sånger, visor och musikstycken som är både fantasifullt nyskapande och märkligt tryggt traditionella på samma gång.
Sånger som The Sad Sssad Story of Rosa Rabbet and Sasha Snake är som hämtade från fablernas värld. Andra sånger låter som om de vore baserade på Wendy McNeills egna personliga dagboksanteckningar – men ingenting här känns ”vardagligt”.
En artist att älska. Världskult.
CO

Amos Lee Last Days At The Lodge [Blue Note/EMI]
Amos Lee är en soulsjungande singer/songwriter med jazzkänsla. Han påminner en hel del om legenden Bill Withers (Ain’t No Sunshine, Grandma’s Hands, Use Me), vilket bara delvis beror på att hans trummis James Gadson en gang spelade i dennes band.
På sitt tredje album, producerat av mästerlige Don Was, presenterar den amerikanske soulbarden 13 nyskrivna låtar som vackert men känslostarkt inramade bildar en övertygande helhet. Över nämnde Gadson medverkar bl.a Spooner Oldham (Aretha Franklin, Neil Young), Doyle Bramhall Jr (Eric Clapton) och Pino Palladino (d’Angelo, Paul Young, The Who) i spåren.
Amos Lee firar triumfer både som sångare och låtskrivare. Snart lika välförtjänt hyllad här i Sverige som i hemlandet?
CO

Sousou & Maher Cissko Adouna [ajabu!/CDA]
Duon Sousou & Maher Cissoko spelar båda kora och sjunger. Musiken de gör är västafrikanskt rotad, men repertoaren – bestående av både traditionella sånger och eget nytt material – är hämtad från såväl Afrika som Sverige. Korans säregna klang binder dock samman det hela på ett sätt som i positiv bemärkelse får de olika arrangemangen och kompositionerna att flyta samman. Sousou Hagberth Gottlow kommer från södra Sverige, hennes make Maher Cissoko från Senegal. Den världsmusik de skapar är dock sann i ordets rätta bemärkelse – det här är verkligen världsmusik. Tillsammans med gästmusiker som saxofonisten Jonas Knutsson och musicerande familjemedlemmar kommunicerar man över alla gränser – såväl musikaliska som geografiska. I sina vackraste stunder trollbindande.
CO

Tilly And The Wall o [Moshi Moshi/Cooperative/BAM]
Det i begynnelsen av Conor Oberst (Bright Eyes) producerade amerikanska kultbandet Tilly and the Wall tog sitt namn från en barnbok, har en steppdansös istället för en trummis och har en befriande smittsam lekfullhet i hela sin utstrålning och attityd. Att bandet har fått göra sin egen version av ABC-sången till barnprogrammet Sesame Street känns helt logiskt. På sitt tredje album blandar man friskt med såväl ljuva sånngharmonier, attackerande gitarrock och allt där emellan. Den sammanhållande länken är den uppfriskande chosefriheten och avspända attityden, vilket gör att man gärna hänger på i de många tvära kasten. Svensk publik har man bl.a sedan en omtalad spelning på Debaser i Stockholm för ett par år sedan.
CO

Keith Jarrett Facing You [ECM/Naxos]
Det var den här inspelningen – gjord av Jan Erik Kongshaug i Arne Bendiksen Studio i Oslo i november 1971 – som satte skivbolaget ECM på kartan och med sina fria soloimprovisationer vid pianot gav Keith Jarrett den musikaliska inriktning som sedan har styrt större delen av hans makalösa karriär. Redan när jag träffade Esbjörn Svensson första gången för drygt 15 år sedan fann vi att det här var en av de skivor som påverkat oss båda mest – och lustigt nog var det samma spår: Lalene, som berört oss båda mest. ”Hälften av det jag spelar går nog att spåra till just den inspelningen”, sa Esbjörn. Nu släpper ECM det klassiska albumet igen i serien Touchstones, dessutom till specialpris. Det är inte jazz, inte klassiskt, inte gospel, inte avantgarde, inte pop, utan allt på en och samma gång. Ovärdeligt.
CO

Pat Metheny American Garage [ECM/Naxos]
Den amerikanske gitarristen Pat Metheny hade precis börjat uppmärksammas efter att ha spelat med musiker som jazzvibrafonisten Gary Burton och basvirtuosen Jaco Pastorius, när han i slutet av 70-talet bildade sitt eget band och började spela in skivor för ECM. Med sig i bandet hade han keyboardisten Lyle Mays, basisten Mark Egan och trummisen Dan Gottlieb. American Garage var gruppens andra album och blev en jättehit på grund av bland annat öppningspåret (Cross The) Heartland, som gjorde att plattan förutom att toppa den amerikanska jazzlistan även slog sig in på poplistan – en bragd Metheny senare skulle genomföra även tillsammans med David Bowie i filmlåten This Is Not America. Det var här i spåren gitarristen även sedan fortsatta karriär fick sin början.
CO

Christmas A Go-Go [Wicked Cool Records/Playground]
Little Stevens skivbolag Wicked Cool Records har höga ambitioner – men grundaren erkänner själv att det är svårt att överträffa Phil Spectors klassiska julsamlings-LP. Den här samlingen innehåller dock massor av guldkorn. Keith Richards tidigare svårfunna singel Run Rudolph Run presenteras för första gången på CD, The Kinks Father Christmas (ursprungligen utgiven under 70-talets punkår) är ett annat exceptionellt vaket samlingsval och enligt Little Steven själv har Soupy Sales Santa Claus Is Surfin’ To Town tidigare varit omöjlig att få tag på. Addera till detta julpärlor med bl.a The Ramones, Roy Wood’s Wizzard, Rufus Thomas, Brian Setzer Orchestra och skådespelaren Joe Pesci (!), så förstår ni att Wicked Cool Records har alla skäl i världen att vara stolta.
CO

We Wish You A Heavy Metal Xmas And a Headbanging New Year [Armoury/Playground]
Från Alice Cooper, Toni Iommi (Black Sabbath) och Ronny James Dio till höger via Lemmy till Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana) till vänster – och dessutom bl.a Geoff Tate (Queensryche), Billy F Gibbons (ZZ Top), Steve Lukather (Toto) och Steve Morse (Deep Purple). Det var en minst sagt bred samling hårdrocklegender som under ledning av Wendy Dio och producenterna Bob Kulick/Brett Chassen för en tid sedan samlades i Office Studios i Van Nuys, Kalifornien för att fira jul tillsammans med ett dussin välkända julsånger från olika tider på repertoaren. Santa Claws Is Coming To Town med Alice Cooper vid mikrofonen, Run Rudolph Run med trion Lemmy, Gibbons och Groh och Auld Lang Syne med Girlschool. Julen är här!
CO