9 oktober 2008

i korthet

CD
Lambchop OH (Ohio) [City Slang / Coop / BAM]
Kurt Wagners behagligt tillbakalutade sångläge har på Lamchops senaste album allt mer utkristalliserat sig som det amerikanska bandets allra mest utpräglade och omisskännliga kännetecken. Med Wagners karakteristiska röstläge känns det bara naturligt att man på det nya albumets bonus-cd väljer att presentera en version av Leonard Cohens Chelsea Hotel #2 på ett sätt som få artister, om överhuvudtaget någon annan, skulle kunna våga sig på. I övrigt så innehåller nämnda bonus-cd fyra alternativa versioner på låtar från originalplattan. Låtar man lyckats göra ännu mer ambienta i atmosfär och stämningar. Tillbakalutat, stillsamt inkännande – och hyperintelligent. CO

Viktoria Tolstoy My Russian Soul [ACT/BAM]
Sångerskan Viktoria Tolstoys ryska rötter har lyfts fram tidigare i skivsammanhang – fast kanske inte tydligare än i valet av titeln White Russian, till hennes 90-talsplatta på Blue Note-etiketten. Den här gången utforskas det ryska arvet betydligt djupare än så. Påhejad av skivbolaget ACT:s grundare och motor Siggi Loch presenteras här ett dussin kompositioner, baserade på bl.a några av Tchajkovskis klassiker. Jacob Karlzon, Joakim Milder och Nils Landgren har arrangerat musiken och placerat den blonda svenskan i ett ovanligt starkt östeuropeiskt sammanhang. Och Viktoria själv bara fortsätter att växa som sångerska… CO

Absolute Rock Ballads Anthems [EVA/Universal]
Absolute Rock Ballads Anthems är inte en ny upplaga av de senaste decenniernas stora försäljningsframgångar med Absolute Power Ballads – även om inte mindre än 16 titlar här (och ytterligare ett antal artister) är identiska med den senaste utgåvan i den serien. Utöver dessa ”givna” spår med bl.a Scorpions, Foreigner, Europe, Whitesnake och Mr. Mister etc. finns här några i sammanhanget mer udda låtval med Elvis Costello, Mott The Hoople (All The Young Dudes) och Lou Reed (Walk On The Wild Side). Dessutom är 90-talet representerat av såväl Takida och 3 Doors Down som Coldplay och The Fray. För sammanställningen svarar Niklas Ehring och Micke Agnepil. 2CD till enkelpris. CO

Absolute 80’s [EVA/EMI]
EVA Records följer upp sina tidigare 3CD-samlingar med 70- och 90-talshits med en ny utökad upplaga av sin tidigare 2CD-samling Absolute 80’s (från våren 2003). Många av artisterna och låtarna är av naturliga skäl de samma som när den senaste sammanställningen gjordes för fem år sedan, men till uppdateringarna hör till exempel att David Bowies Let’s Dance ersätter China Girl. En snabb genomgång bekräftar att det i övrigt bl.a är tack vare Whitney Houston, Rick Astley, Human League, Wham, Alphaville, Culture Club, Prince, Ratata, Salt ’n’ Pepa och Roxette – plus Baltimora, Falco, Bolland och även ABBA – som vi minns det nu åter igen aktuella decenniet. 3CD till enkelpris. CO

Sonja Aldén Under mitt tak [Lionheart/Universal]
Av en slump råkade jag befinna mig i Lionhearts studio vid Mariatorget precis när den då i princip helt okända Sonja Aldén tillsammans med låtskrivaren och producenten Bobby Ljunggren lade sista handen på den första inspelningen av För att du finns. Det var inte alls tänkt att sångerskan skulle göra en sån låt. Ännu mindre gick det att förutse att hon skulle göra en sån låt på svenska. Ännu mindre vilken succé det skulle bli.

Men just den där dagen i studion tändes en ny stjärna på den svenska musikhimlen – och med årets uppföljare Nån som du har Sonja Aldén befäst sin position som en av Sveriges stora balladsångerskor. Hela hennes nya album befäster den positionen och de tolv nya låtarna har ett varmt, personligt och mjukt tilltal. Uno Svenningsson medverkar i duetten Du är en del av mig – en ny trolig radiohit. CO

DVD
Aretha Franklin The Queen Of Soul Live From Chicago [Immortal/Kommunikation/BAM]
Våren 1985 återerövrade Aretha Franklin för ett tag topplistorna med sin hit Freeway Of Love och den här konserten från Park West i Chicago, 4 april det året fångar 60- och 70-talets obestridliga souldrottning i ett av de ögonblick då hon åter igen kunde göra anspråk på tronen. På repertoaren står såväl de största 60-talsklassikerna –Respect, Think, Rock Steady och Say A Little Prayer – som t.ex Didn’t It Rain, en Mahalia Jackson-pärla från sångerskans gospelinspirerade 70-talsår. En fin påminnelse om hur högt och nära himlen den största souldivan av dem alla kunde föra oss en gång i tiden. CO