utgivningar 8 oktober 2008

Agneta Fältskogs solokarriär summerad på CD

40 år efter den första listettan presenterar Sony BMG idag det första helt karriärstäckande samlingsalbumet med Agneta Fältskog: ”den internationella popvärldens Greta Garbo” – både ifråga om utstrålning, storhet och personlig integritet. Tillsammans med 2004 livstecken The Colouring Book är detta sångerskans enda riktiga albumproduktion på drygt tjugo år, så naturligtvis är det en händelse.

40 år efter den första listettan presenterar Sony BMG idag det första helt karriärstäckande samlingsalbumet med Agneta Fältskog: ”den internationella popvärldens Greta Garbo” – både ifråga om utstrålning, storhet och personlig integritet. Tillsammans med 2004 livstecken The Colouring Book är detta sångerskans enda riktiga albumproduktion på drygt tjugo år, så naturligtvis är det en händelse.

”Musiken har gått som en röd tråd i mitt liv, från det jag var fem år och började göra mina små kompositioner och texter”, berättar Agneta själv i det medföljande texthäftets introduktion.
”Jag är otroligt tacksam att jag fått möjligheten att arbeta med min hobby, det jag älskar att göra. Till alla mina trogna fans runtom i världen, till alla mina fina vänner och till min älskade familj: det här är till er! Hoppas denna samling kan bli ett fint minne framöver. Tack för att ni finns, jag älskar er.”

Agneta har valt och sammanställt det dubbla cd-albumets låtar tillsammans med Lasse Höglund på Sony BMG. CD1 innehåller hennes svenska låtar, CD2 de engelska låtarna. Huvudparten av inspelningarna har tidigare givits ut i Agnetas eget namn, men här finns t.ex även vackra Vart ska min kärlek föra från den svenska uppsättningen av Jesus Christ Superstar, Tomas Ledin-duetten Never Again och Agnetas personliga favorit från ABBA-åren: The Winner Takes It All.

Trots att albumet avslutas med ovannämnda ABBA-favorit – och inleds med den svenska versionen av S.O.S. – så är det alltså solomaterialet som står i fokus.

Till Agnetas största hits som soloartist hör de två listettorna The Heat Is On (från 1983) och Ola Håkansson-duetten The Way You Are, som skrevs av trion Tim Norell/Ola Håkansson/Alexander Bard och var med på 1986 års album Eyes Of A Woman. Den allra första listettan var för övrigt debutsingeln Jag var så kär, som släpptes hösten 1967 och intog Kvällstoppens förstaplats i januari 1968. Tomas Ledin-duetten Never Again (en storslagen ballad som även hör till Ledins egna favoriter i karriären) lyckades aldrig peta ner Falco Puttin’ On The Ritz [RCA] från den svenska topplistans förstaplats, men var en jättehit 1982-83.

Redan 1976, mitt under pågående ABBA-feber, släppte Agneta soloalbumet Elva kvinnor i ett hus. Det innehöll bl.a Tack för en underbar vanlig dag och S.O.S. på svenska. I Stand Alone blev 1987 sedan det sista studioalbumet på 17 år, innan sångerskan för fyra år sedan (tillfälligt?) återvände till musikscenen med albumet The Colouring Book, från vilket bl.a bitterljuva singeln If I Thought You’d Ever Change Your Mind och When You Walk In The Room har hämtats till den här samlingen.

Urvalet är väl balanserat och i de totalt 35 spåren samsas såväl klassisk 60-talsschlager som Agneta Fältskogs egen hjärtekrossarballad Om tårar var guld och tidstypiska 80-talsproduktioner signerade Mike Chapman, Eric Stewart och Peter Cetera på ett lyckat sätt.

Till överraskningarna i spåren hör Can’t Shake Loose från Chapman-producerade Wrap Your Arms Around Me (1983), en låt som med sin lätt Talking Heads-influerade ljudbild faktiskt låter väldigt mycket Blondie och New York. Björn Ulvaeus-duetten Så här börjar kärleken (från albumet Som jag är, 1970) är en annan lite bortglömd överraskning.

Visst kan den här samlingen bli ”ett fint minne framöver”. Men innebär det att Agneta Fältskogs sångkarriär nu definitivt är över?
Claes Olson

Artist: Agneta Fältskog
Album: My very best
Skivbolag: Sony BMG
Release: 8/10

Länk:
Agneta Fältskogs hemsida