7 oktober 2008

Oasis nytändning i samma spår som tidigare

Även om Oasis med nya Dig Out Your Soul kan göra anspråk på att ha fått en nytändning som band så handlar de elva nya låtarna i albumets spår tveklöst om omisskännligt typisk Oasis-rock. De svenska fans som föll för bandet redan i samband med albumdebuten och den första Sverige-spelningen på Hultsfredsfestivalen 1994 har ingen anledning till oro. Mycket är sig likt.

Även om Oasis med nya Dig Out Your Soul kan göra anspråk på att ha fått en nytändning som band så handlar de elva nya låtarna i albumets spår tveklöst om omisskännligt typisk Oasis-rock. De svenska fans som föll för bandet redan i samband med albumdebuten och den första Sverige-spelningen på Hultsfredsfestivalen 1994 har ingen anledning till oro. Mycket är sig likt.

Dig Out Your Soul – som Bonnier Amigo Music i våras lyckades skaffa sig distributionen av – är inspelad i Abbey Road-studion och producerat av Dave Sardy, som för tre år sedan började arbeta med bandet på förra albumet Don’t Believe The Truth. Att bandet väljer att spela in i just Abbey Road-studion är förstås ingen slump. The Beatles – och framför allt John Lennon – är som vanligt en given referens i flera spår.

I’m Outta Time (spår 5, en av tre nya Liam Gallagher-kompositioner) innehåller en samplad sekvens från en BBC Radio-intervju med Lennon. Därpå följande (Get Off Your) High Horse Lady (spår 6) inleds med samma beat som John & Yokos klassiska Give Peace A Chance. Därefter följer Falling Down, ytterligare en låt i raden där Oasis bygger en hel komposition kring det suggestivt rullande trumkompet från Lennons Tomorrow Never Knows – och nästa spår To Be Where There’s Life (spår 8) lånar i stort sett större delen av ljudbilden från den nyss nämnda Beatles-klassikern från förebildernas banbrytande Revolver från 1966.

Det mer eller mindre uttalade målet för Oasis har ju dock mer eller mindre alltid varit att korsbefrukta The Beatles med Sex Pistols – och det lyckas man bra med. Förstasingeln The Shock Of Lightning är med sin kompakta gitarrvägg, sitt tunga driv och sina skönt enkla harmonier det mest lyckade nya exemplet i den skolan.

Överhuvudtaget är som vanligt Noel Gallaghers bidrag de särklassigt starkaste låtarna. Av de sju första spåren på albumet är sex hans egna kompositioner, och inte helt oväntat sjunker standarden dramatiskt i albumets fyra avslutande titlar (två signerade Liam och ett var signerat Gem och Andy Bell). Bells avslutande Soldier On tangerar dock att vara suggestivt, även om andra säkerligen skulle definiera den repetitiva basgången som monoton.

Noels inledande Bag It Up (på vilket han själv spelar trummor) präglas av en helt annan kaxighet. The Turning och Waiting For The Rapture är visserligen inga klassiska mästerverk, men placerar – tillsammans med därpå följande singeln The Shock Of The Lightning (ett energifyllt knockout-piller som, trots det omedelbara anslaget, växer för varje lyssning) – bandet på en nivå som man sedan inte kommer i närheten av i albumets senare hälft.

I intervjuer i engelsk musikpress i somras konstaterade Noel att det nya albumet ”inte innehåller några singlar”. Det är lögn. Men de hit-kandidater som finns är alla hans egna alster.

Dig Out Your Soul släpps i inte mindre än fyra olika format. Förutom standardutgåvan på cd finns det även en limiterad cd+dvd digipack (där dvd:n innehåller 40 minuter med bildmaterial från inspelning av dels albumet, dels videon till förstasingeln), en dubbel-LP med albumet på vinyl samt en extremt limiterad ”super deluxe box” innehållandes 2 CD, 1 DVD, 4 LP och en 24-sidig bok.
Claes Olson

Artist: Oasis
Album: Dig Out Your Soul
Skivbolag: Big Brother / BAM
Release: 8/10

Länkar:
Oasis hemsida
Oasis på MySpace