6 oktober 2008

Bruce Springsteens liv utan The E-Street Band

I slutet av 80-talet och under halva 90-talet sökte sig Bruce Springsteen bort från tillvaron med sitt klassiska kompband The E-Street Band. Efter albumet Tunnel of Love (på vilket nämnda band endast medverkade sporadiskt) klippte han banden med samtliga forna medmusiker, utom pianisten Roy Bittan. På dubbelalbumen Human Touch och Lucky Town omgav han sig 1992 med nya musiker. Dessa utgjorde sedan kärnan på den turné som här finns dokumenterad i en inspelning från Stadio Bentegodi i italienska Verona 11 april 1993.

I slutet av 80-talet och under halva 90-talet sökte sig Bruce Springsteen bort från tillvaron med sitt klassiska kompband The E-Street Band. Efter albumet Tunnel of Love (på vilket nämnda band endast medverkade sporadiskt) klippte han banden med samtliga forna medmusiker, utom pianisten Roy Bittan. På dubbelalbumen Human Touch och Lucky Town omgav han sig 1992 med nya musiker. Dessa utgjorde sedan kärnan på den turné som här finns dokumenterad i en inspelning från Stadio Bentegodi i italienska Verona 11 april 1993.

Frånsett avsaknaden av Clarence Clemons sax – tidigare en integrerad och varmt älskad del av Springsteen-soundet – så är faktiskt inte ljudbilderna alltför radikalt förändrade här, jämfört med tidigare. En skillnad är dock att de betydligt fler – och tyngre – gitarrerna. Låtar som Prove It All Night förlorar inte alls något på detta, men klassiker som Hungry Heart och Born To Run känns inte riktigt fulländade i formen. En tredje klassiker – Thunder Road från Born To Run-albumet – väljer Springsteen här att göra i en skönt luftig version med akustisk gitarr, istället för att försöka reproducera låtens ursprungligt storslagna cineastiska kvaliteter.

Av de få nyare låtarna från Human Touch och Lucky Town är det underskattade titelspåret från förstnämnda albumet den stora behållningen. De fyra låtarna från Springsteens då senaste album med E-Street Band – I’m On Fire, Glory Days, Working On The Highway och själva titellåten Born In The USA – görs inte alls full rättvisa vare sig jämfört med originalen eller tidigare och senare liveversioner. Däremot är The River (som vanligt…) smått magisk.

I Because The Night (som skrevs till – och tillsammans med – Patti Smith) njuter Springsteen fullt ut. Likaså i konsertens två John Fogerty-covers Who’ll Stop The Rain och Rockin’ All Over The World.

Ömsom vin, ömsom vatten – men inte alls de mörka dagboksblad från det svarta kapitel som vissa av de mest fanatiska E-Street Band-fansen vill göra gällande att det handlar om.

Konserten från Verona har tidigare funnits utgiven på dvd under titeln Soul Fever. I slutet av månaden släpps den på nytt med samma titel som detta album.
Claes Olson

Artist: Bruce Springsteen
Album: Rockin’ Live from Italy 1993
Skivbolag: Immortal / Kommunikation / BAM
Release: 1/10

Länkar:
Bruce Springsteens hemsida
Bruce Springsteen på MySpace