3 oktober 2008

i korthet

CD
Caro & El Club Vigil Further On The Way [Bolero Records]
Caro & El Club Vigils spelning på releasefesten ikväll, fredag 13 oktober är redan på förhand en omtalad musikhändelse i Stockholm. Tidigare i veckan framträdde de live i TV 4 Nyhetsmorgon och även SVT har bokat in konstellationen, som 9 oktober ger sig ut på en lång turné tillsammans med Sophie Zelmani. Under de närmaste veckorna kommer alltså mångfalt fler än de som redan har hört talas om fenomenet att ha tagit del av det.

Sångerskan Caroline ”Caro” Schröder och El Club Vigils gitarrist Julián Vigil har gjort musik tillsammans sedan 2006. Båda är stockholmare, med föräldrarna från Uruguay. Det latinska inslaget i musiken är påtagligt. Tangon är dock bara ett av inslagen och här finns även inslag och influenser av pop och vemodig singer/songwriter-tradition. Personligt, spännande och smått unikt. CO

Pete Seeger At 89 [Appleseed/Rootsy.se]
Den amerikanske folkmusikern och medborgarrättsaktivisten Pete Seeger kan med det här albumet tveklöst göra anspråk på att vara musikvärldens vitalaste 89-åring. Den här inspelningen innehåller 32 spår med sånger och berättelser som både blickar tillbaka på Seegers långa karriär – och framåt (!).”At 89 presents new recordings by Pete Seeger and his personal refektions from a life’s work still in progress”, som det står i omslagstexten. Spåren rymmer såväl hans omtalade sångarrangemang på Beethovens sjunde symfoni som ett antal nya sånger på temat ”fred, rättvisa och solidaritet”. Rikt varierat och makalöst vitalt. CO

Mr Scruff Ninja Tuna [Ninja Tune/Playground]
Det var länge sen Mr Scruff – eller Andy Carthy, som den brittiska dansmusikproducenten egentligen – senast släppte en fullängdare. Det var rent utav sex år sen sist. Men trots den långa väntan känns det vare sig överarbetat eller onödigt tillputsat. I stället är det en väldigt spontan och charmig mix av hiphopbeats, funkiga rytmer, jazziga slingor, dancehall, house och en massa där emellan som möter oss. Man skulle faktiskt kunna säga att det är uppsluppet. Och roligt. Och inbjudande. I Mr Scruffs värld är dansmusik inget för stela possörer. HD

Little Man Tate Nothing Worth Having Comes Easy [Skint/Playground]
Även om de brittiska hypemaskinerna börjat spinna lite saktare under 00-talet så är det fortfarande svårt för alla de debuterande engelska pop/rock-banden att få den framgång de förtjänar. När Little Man Tate debuterade 2006 kändes det som att de hamnade lite i bakvattnet av andra band och då de nu återvänder har de lämnat V2 för Skint. Med ganska blygsamma listplaceringar för Nothing Worth Having Comes Easy i hemlandet verkar det som att Shefieldbandet kommer få vänta ytterligare på det ordentliga genombrottet. Men alla som vill upptäcka ett band som verkligen kan sitt brittiska pophantverk bör ta och lyssna in sig. HD

DVD
Eric Clapton & Friends: The A.R.M.S Benefit Concert [Immortal/Kommunikation/BAM]
När den tidigare Small Faces/Faces Ronnie Lane drabbades av MS lyckades Eric Clapton samla en smått osannolikt stark uppställning av 60-70-talets främsta rock- och blueshjältar till en välgörenhetskonsert på Royal Albert Hall i London, 20 september 1983. Den här drygt 20 låtar långa konsertfilmen rymmer gitarrhjältar som Jeff Beck och Jimmy Page (samt naturligtvis Clapton själv) plus Steve Winwood samt Bill Wyman och Charlie Watts från The Rolling Stones. På repertoaren står några av respektive artists mest kända nummer – klassiska låtar som Layla, Gimme Some Lovin’, Stairway To Heaven och Cocaine. Finalen är en gudomligt vacker Goodnight Irene med Ronnie Lane själv i centrum. Classic rock. CO

Get Thrashed – The Story Of Trash Metal [Lightyear/Kommunikation/BAM]
Trash metal är tveklöst en av de mest explosive musikgenrer som någonsin skapats. Den långa och djuplodande filmen Get Thrashed berättar hur den tunga avvarten av 80-talets absolut tyngsta metallrocken skapades i början av 90-talet och vidareutvecklades av band som Metallica, Anthrax, Slayer och Megadeath. Den flerfaldigt prisbelönta filmen innehåller inslag och intervjuer mer än ett femtiotal artister från banden som skrev historien musikaliskt. Dessutom är bonusmaterialet rikt och bjuder på ytterligare en och en halv timme historik. En spännande fördjupning som på flera sätt kan vara av intresse även för fler än de mest dedikerade och nostalgikerna. CO