26 september 2008

Genom åren med Lou Reed

Livealbumet Through The Years finns utgivet på såväl 2CD som DVD och består av liveinspelningar från dels New York-klubben The Bottom Line vintern 1983, dels Benicassin Festival i Spaniel, augusti 2004. Låtordningen består av vartannat spår från vardera konsert – men även den mest initierade har svårt att höra vilka låtar som kommer från vilken konsert.

Livealbumet Through The Years finns utgivet på såväl 2CD som DVD och består av liveinspelningar från dels New York-klubben The Bottom Line vintern 1983, dels Benicassin Festival i Spaniel, augusti 2004. Låtordningen består av vartannat spår från vardera konsert – men även den mest initierade har svårt att höra vilka låtar som kommer från vilken konsert.

Det som binder samman de båda inspelningarna är, förutom Lou Reeds omisskännliga sång och gitarrspel, framför allt den mästerlige basisten Fernando Saunders lika svävande som pumpande basgångar.

En konsert med Lou Reed har alltid varit något av ”you win some, you lose some”. I sin ambition att alltid fylla även de äldsta låtarna med ny inspiration och energi skjuter han ibland över målet. Andra gånger fullkomligt brinner det av inlevelse och nerv.

De här två konsertinspelningarna rymmer ömsom vin, ömsom vatten – fast det mesta är helt klart av intresse. Ett antal låtar reser sig upp som de förbisedda mästerverk de är (Ecstasy, The Blue Mask, Women). Andra faller platt – trots goda intentioner (till exempel The Velvet Undergrounds en gång så magiska Jesus).

Vissa låtar bara ”är”. Jag har aldrig hört Lou Reed göra en oinspirerad version av Sweet Jane – men det är inte alltid så exceptionellt upphetsande. Däremot lyckas han här åstadkomma storverk med sina såväl sin 83-version av Rock’n’roll som Venus In Furs från 2004 – två andra Velvet-låtar.

Av extra intresse för fansen är den alltför sällan hörda Why Do You Talk – som officiellt stod på repertoaren första gången som del av Time Rocker, den teaterföreställning som Lou Reed på 90-talet gjorde i samarbete med regissören Robert Wilson. Why Do You Talk tillhör tveklöst det starkaste New York-barden någonsin har skrivit och den här versionen fullkomligt glöder av förakt och onda tankar.

Through The Years är väl inte direkt den ultimata introduktionen för nya lyssnare, men tveklöst ett spännande nytillskott för oss dedikerade Lou Reed-fans.
Claes Olson

Artist: Lou Reed
Album: Through The Years
Skivbolag: Immortal/Kommunikation/BAM
Release: 26/9

Länkar:
Lou Reeds hemsida
Lou Reed på MySpace