26 september 2008

Bo Kaspers nyuppfinner BKO-hjulet

I pressmaterialet som medföljer det nya albumet med Bo Kaspers Orkester skriver journalisten Håkan Lahger : "Den här märkliga orkestern har lyckats uppfinna hjulet på nytt". Och det är lite så känslan blir efter några lyssningar på 8.

I pressmaterialet som medföljer det nya albumet med Bo Kaspers Orkester skriver journalisten Håkan Lahger : "Den här märkliga orkestern har lyckats uppfinna hjulet på nytt". Och det är lite så känslan blir efter några lyssningar på 8.

Här finns inget av den lite sökande intensiteten hos hitsingeln I samma bil från förra plattan Hund. Istället återvänder BKO till den fjäderlätt jazzfärgade folkhemspop som blivit bandets signum. Vissa kan troligen tycka det är ett steg bakåt, men många fler kommer antagligen att nicka positivt igenkännande.

Plattan har spelats in i gruppens replokal, vilket säkert bidragit till det ganska jordnära, stundtals lite sakrala soundet. Men här finns även sekvenser som ger U2-associationer – jo, vi sa ju att det mestadels handlar om igenkännande grepp här. Två starka låtar är bidrag av Tomas Andersson Wij respektive Andreas Mattsson. Men även dessa utstrålar samma känsla: att detta är dagboksanteckningar inte bara från Bo Sundström själv – utan från alla medlemmar i en grupp som blivit en trevlig svensk institution.

Udda låttext: ”Tack för konserten (din djävel)”, en lätt frustrerad hyllning till Håkan Hellström; skriven efter en konsert i Visby som helt uppenbart angenämt knäckte Sundström.

Den svenska delen av BKO:s turné inleds 19/11 på Konsert & Kongress i Uppsala.
Lars Nylin

Artist: Bo Kaspers Orkester
Album: 8
Skivbolag: SonyBMG
Release: 24/9

Länkar:
Bo Kaspers Orkesters hemsida
Bo Kaspers Orkester på MySpace