25 september 2008

i korthet

CD
Dungen 4 [Subliminal Sounds/Border]
Även på det fjärde albumet rör sig svenska Dungen konsekvent inom årtalen 1968-73. De årens folkrock uppdateras till 2000-talet med samma intensitet och kärleksfullhet som gruppen visar när den lånar Hendrix-gitarrer och jazzfärgad symfonirock från samma era. Nyheten här är några mer renodlade jazzpassager och att sångaren Gustav Ejstes låter mer som Jojje Wadenius än tidigare. LN

I´m From Barcelona Who Killed Harry Houdini [Emi]
Jönköpings svar på Polyphonic Spree och Les Humphries Singers har på det andra albumet skruvat ned tonläget betydligt sedan debuten. Gruppsången är fortfarande ramen, men i ett mer sansat ballad-baserat format. LN

Sophia Somajo The Laptop Diaries [Warner]
Electropop, vocoders, rapporter från en händelserik dagbok, intensiva beats. Visst, det finns kopplingar till Robyn på debutalbumet från Stockholmstjejen som skapade omedelbar hype med singeln Stockholm Calling. LN

Nordpolen Nordpolen [Sincerly Yours]
The Tough Alliance skivbolag har skämt bort oss med riktigt bra electropop. Debuterande Nordpolen är inget undantag. Det handlar om housig pop på svenska – lite som Familjens grubblande kusin. En av årets stora indiesnackisar. HD