25 september 2008

Nytt format för topplistan i Sverige?

I England kommer The Official Charts Company inom kort att lansera en helt ny form av topplista. Listan bygger på lyssnande via onlinebaserade prenumerationstjänster baserade på Napster Omnifones plattform.

Det här blir den första officiella topplistan över den här typen av musikanvändande i hela världen och det finns ett stort underlag för listan, som ska bli en topp 500-lista. I dagsläget har Napster Omnifones cirka 3,2 miljoner uppspelningar av 340 000 unika låtar i veckan i England – vilket är drygt 30 procent högre siffror än försäljningen av digitala downloads i samma region.

Det intressanta med den nya listan är att man för första gången i topplistesammanhang kommer att kunna se tendenser i lyssnarvanorna och dra slutsatser om hur lång livslängd vissa låtar och artister har hos konsumenterna.

Det är för tidigt för att säga när och hur en liknande lista skulle kunna se ut i Sverige. Men ifpi avslöjar att man i alla fall börjat se över möjligheterna.

– Detta är något vi tittar på i takt med att streamingtjänsterna utvecklas i Sverige och det skulle vara en naturlig utveckling på hitlisteområdet, säger Thomas Stenmo på ifpi.
Håkan Durmér