Okategoriserade 25 september 2008

Diskussionen kring Timbuktus utgivning fortsätter

Diskussionen kring Timbuktus val att lansera sina nya singel Tack för kaffet via bland annat fildelningssajten Pirate Bay fortsätter. Många inom branschen är kritiska till lanseringsstrategin, men Timbuktu själv är av annan åsikt.

– Pirate Bay är världens 89:e största webbsida, närmsta svenska sajt ligger på plats 1000. När man gör musik vill man nå ut med den till så många människor som möjligt, säger Timbuktu.

Många kritiker av Pirate Bay i musikbranschen pekar på att affärsmannen Carl Lundström, med kopplingar till svenska högerkrafter, finns med i bilden krig fildelningssajten. Dessutom har Pirate Bay på sistone fått kritik även från aktiva fildelare på grund av att de vägrade ta bort obduktionsbilder från det så kallade ”Arbogafallet”.

Men Timbuktu har en annan syn på saken, så här säger han angående huruvida han på grund av ”Arbogafallet” hade betänkligheter att använda Pirate Bay som promotionverktyg av sin nya singel Tack för kaffet:
– Det har jag inte något att göra med. Lika lite som att man har gjort intervjuer i till exempel mycket annan media vars val man inte heller har ansett varit helt moraliska alltid.

Efter lanseringen har Timbuktu fått oväntat stöd av hans distributör Playgrounds Norgekontor. Till FaroJournalen säger Gard Rystad på Playground Norge att han inte ser några problem i det hela i och med att Timbuktu själv äger alla rättigheter till sina låtar via det egna skivbolaget Juju Records. Men som MI tidigare skrivit är man mer kritisk till det hela på Playground i Sverige.

– Vi är som distributör oerhört kritiska emot detta oavsett vilken label eller artist det rör sig om. Det är svårt att spekulera i vad detta betyder för försäljningen, och det är inte heller frågan som berör oss. Vi är principiellt emot att ha något samröre med Pirate Bay, som vi menar parasiterar på vårt och andras jobb, sa Playgrounds VD Jonas Sjöström till MI.

Timbuktu har fått chansen att bemöta Jonas Sjöströms uttalande, men har i skrivande stund valt att inte göra det.

Finns det en risk att alla fans dina anser att du i och med det här har gett dom ett tyst okej att även ladda ner det kommande albumet?
– Mina fans har redan ett högljutt OK att ladda ner min musik. Dom som känner sig manade köper ändå skivan eller kommer på konserterna, säger Timbuktu.
Håkan Durmér