23 september 2008

i korthet

CD
Keith Emerson Keith Emerson Band featuring Marc Bonilla [Edel/Playground]
Trots att det här albumet rymmer totalt 19 nya kompositioner, så finns här – säkerligen till stor glädje för många älskare av ”prog rock” inte ett enda spår som inte hade kunnat vara med redan på något av Emerson, Lake & Palmers tidiga 70-talsalbum som Tarkus, Trilogy och Brain Salad Surgery. Keyboard bananza! CO

Camilla Ringquist Embrace Of Green [Tiny Tiger/CDA]
På sina två tidigare album har Camilla Ringquist presenterat egensinnigt komponerad och arrangerad musik som fort tankarna till såväl Joni Mitchell och Eva Cassidy som Kate Bush. De referenserna kan fortfarande stå kvar – men på sitt tredje album är det inte bara en stråkkvartett som medverkar till att placera musiken närmare den mer klassiska chanson-traditionen. Det musikaliska anslaget är genomgående både mer stramt och elegantare än förut. CO

Monkey A Journey To The West [XL Recordings/Playground]
Efter dom smått sanslösa framgångarna Damon Albarn och Jamie Hewlett som Gorillaz slog dom sig ihop med den kinesiske konstregissören Chen Shi-Zheng och skapade scenuppsättningen Monkey: A Journey to the West. Nu är soundtracket här. Hade du förväntat dig ett nytt Gorillaz-album så får du fortsätta vänta. I stället handlar det om en suggestiv mix av traditionella kinesiska tongångar, elektroniska stämningar, plötsliga infall och enstaka ”ordentliga låtar”. HD

DVD
Yes The New Director’s Cut [Classic Media Group/Kommunikation/BAM]
För fem år sedan genomförde Jon Anderson, Steve Howe, Rick Wakeman, Chris Squire och Alan White – som på 70-talet tillsammans utgjorde den mest framgångsrika uppsättningen av Yes (och när det begav sig toppade försäljningslistor världen över) – en stor återföreningsturné i samband med bandets 35-årsjubileum. Den här 2DVD-utgåvan förevigar The 35th Anniversary World Tour med konsertmaterial från två konserter på hemmaplan i England. Mellan låtarna berättas bandets historik i form av löst sammanlänkade intervjuer. CO