16 september 2008

Universal Music Publishing köper Elkan & Schildknecht

Universal Music Publishing har förvärvat det familjeägda förlaget Elkan & Schildknecht med bland annat 27 av Evert Taubes mest kända melodier, som Calle Schewens Vals, Byssan Lull, Albertina, Det byggdes ett skepp uti Norden, Flickan i Havanna och Fritiof Andersson. I katalogen finns dessutom bland aannat Emanuel Jonasson/Ejnar Westlings Gökvalsen från 1918 (den första stora svenska musikexportframgången) samt Ejnar Westlings egen Barnatro (komponerad under pseudonymen Gunnar Dahl).

Elkan & Schildknecht började sin verksamhet redan 1859 som musikförlag och återförsäljare av noter i Stockholm. 1952 stängdes butiken för att fokusera på notdistribution och egna musikförlaget. 1983 avvecklades distributionsdelen och kvar fanns ett musikförlag med bland annat orginialcopyrights av Evert Taube som största inkomst, men även verk av svenska klassiska kompositörer som Hugo Alfvén och Wilhelm Peterson-Berger.
CO

Bilden, fr v: Martin Ingeström, vd Universal Music Publishing och Elkan & Schildknechts tidigare ägare Anders Carelius.