16 september 2008

Nu återvänder Annika Norlin som Hello Saferide

Annika Norlin valde att gå sin egen väg. När det var dags att följa upp framgångarna från Hello Saferides hyllade debutskiva och den guldsäljande EP:n Would You Let Me Play This Song Ten Times A Day skapade hon det svenskspråkiga sidoprojektet Säkert!. Och plötsligt hade Säkert! vuxit om Hello Saferide. Men nu är det äntligen dags för ett nytt Helo Saferide-album.

Det är ju inte ovanligt att artister skapar sidoprojekt för att kunna testa nya infallsvinklar och inramningar, som inte riktigt passar in i den övriga karriären. Men det är sällan som sidoprojekten uppstår direkt efter debutskivan. För Annika Norlin verkar Säkert! ha varit en ventil för att andas ut efter de stora framgångarna med Hello Saferide.

Så här skriver hon själv i biografin till det nya albumet More Modern Short Stories From Hello Saferide (biografin bör för övrigt läsas i sin helhet, se länken längre ner):

Våren 2006 gick allt för fort. Jag hade på två år gått från att vara journalist med en gitarr som pappa köpt på auktion för femhundra spänn till att ha en engelsk manager och japanskt skivbolag.

Det är ju inte ovanligt att artister skapar sidoprojekt för att kunna testa nya infallsvinklar och inramningar, som inte riktigt passar in i den övriga karriären. Men det är sällan som sidoprojekten uppstår direkt efter debutskivan. För Annika Norlin verkar Säkert! ha varit en ventil för att andas ut efter de stora framgångarna med Hello Saferide.

Så här skriver hon själv i biografin till det nya albumet More Modern Short Stories From Hello Saferide (biografin bör för övrigt läsas i sin helhet, se länken längre ner):

Våren 2006 gick allt för fort. Jag hade på två år gått från att vara journalist med en gitarr som pappa köpt på auktion för femhundra spänn till att ha en engelsk manager och japanskt skivbolag.

Ny producent och gamla bekanta
More Modern Short Stories är producerad av Andreas Mattsson. Han medverkar även som musiker och duettpartner, dessutom har han varit med och skrivit låten Sancho Panza tillsammans med Annika. Samarbetet har fungerat perfekt och Andreas känns mer som en ny medlem i bandet än en utomstående producent, som bara gör ett temporärt inhopp. Tillsammans med honom har Norlin hittat ett lugnare, mer återhållsamt anslag än på Hello Saferide-debuten. I 25 Days låter det mer Magnetic Fields än traditionellt uppspelt Hello Saferide.

Men även om Andreas Mattsson är ett nytt inslag i Annika Norlin-sammanhang, så finns det en del gamla bekanta på den nya skivan. Både Maia Hirasawa och Firefox AK gästar Hello Saferide även den här gången.

Med More Modern Short Stories i bagaget är chanserna stora att Hello Saferide kommer krönas till turnédrottning av Sverige efter nästa års festivalsäsong. Ingen av alla de som redan fallit för Annika Norlin kommer att bli besviken på den här skivan.

More Modern Short Stories är det slutgiltiga beviset på att det inte spelar någon roll vilket språk eller vilket artistnamn Annika Norlin använder sig av – hennes storhet ligger på ett helt annat plan.
Håkan Durmér

Artist: Hello Saferide
Album: More Modern Short Stories
Skivbolag: Razzia Records
Release: 24 september

Länkar:
Hello Saferides hemsida
Hello Saferide på MySpace
Läs Annika Norlins biografi
Kolla på videon till singeln Anna

Men i stället för att bli ett litet svenskspråkigt "mellanspel" blev Säkert! en ännu större succé. Det självbetitlade albumet sålde guld och då 2007 skulle sammanfattas i galasammanhang vann Annika Norlin dubbla Grammis och ett P3 Guld.

Frågan då Hello Saferides andra album släpps 24 september är om inte Annika Norlin i sig är större än både Hello Saferide och Säkert!. För hennes många fans kvittar det nog om det är på svenska eller engelska – det är de lysande melodierna och Annikas karaktäristiskt genomvassa texter de vill åt.

Men i stället för att bli ett litet svenskspråkigt "mellanspel" blev Säkert! en ännu större succé. Det självbetitlade albumet sålde guld och då 2007 skulle sammanfattas i galasammanhang vann Annika Norlin dubbla Grammis och ett P3 Guld.

Frågan då Hello Saferides andra album släpps 24 september är om inte Annika Norlin i sig är större än både Hello Saferide och Säkert!. För hennes många fans kvittar det nog om det är på svenska eller engelska – det är de lysande melodierna och Annikas karaktäristiskt genomvassa texter de vill åt.

Foto: Sandra Löv