16 september 2008

Glasvegas – ojämnt men fläckvis magiskt

Glasvegas har jämförts med allt från episka britter som The Waterboys och Echo and the Bunnymen till punkfärgat rockande diton som The Clash eller The Arctic Monkeys. De som hyllat dem har kommit fram till slutsatsen att Glasvegas inte bara tål dessa mäktiga jämförelser. Glasvegas anses av sina fans övertrumfa vad de nämnda forna giganterna utfört.

Riktigt där befinner sig givetvis inte James Allan och hans band. Helhetinstrycket är lite för uppenbart influerat, lite för ojämnt. Men den första plattan är en stundtals magisk upplevelse för den som ramar in sin musiksmak med namn som de nämnda eller Proclaimers eller för den delen Phil Spector – den sistnämndes ljudväggar är en influens som det liksom inte går att undvika att nämna.

Starkaste spår: Daddy's Gone och Geraldine.
Bästa låttitel: Flowers and Football Tops.
Lars Nylin

Artist: Glasvegas
Titel: Glasvegas
Skivbolag: Columbia/SonyBMG
Release: 12/9 i England, inom kort i Sverige

Länkar:
Glasvegas hemsida
Glasvegas på MySpace

Glasvegas har jämförts med allt från episka britter som The Waterboys och Echo and the Bunnymen till punkfärgat rockande diton som The Clash eller The Arctic Monkeys. De som hyllat dem har kommit fram till slutsatsen att Glasvegas inte bara tål dessa mäktiga jämförelser. Glasvegas anses av sina fans övertrumfa vad de nämnda forna giganterna utfört.

Riktigt där befinner sig givetvis inte James Allan och hans band. Helhetinstrycket är lite för uppenbart influerat, lite för ojämnt. Men den första plattan är en stundtals magisk upplevelse för den som ramar in sin musiksmak med namn som de nämnda eller Proclaimers eller för den delen Phil Spector – den sistnämndes ljudväggar är en influens som det liksom inte går att undvika att nämna.

Starkaste spår: Daddy's Gone och Geraldine.
Bästa låttitel: Flowers and Football Tops.
Lars Nylin

Artist: Glasvegas
Titel: Glasvegas
Skivbolag: Columbia/SonyBMG
Release: 12/9 i England, inom kort i Sverige

Länkar:
Glasvegas hemsida
Glasvegas på MySpace

Ett av pophistoriens underverk eller "bara" ett lysande nytt litet band från trakterna av Glasgow? Oavsett var ens tankar landar om albumdebuetrande Glasvegas går det inte att komma ifrån att tyckandet en aning belastas av att kvartetten i snart ett år hyllats som det stora vita hoppet i brittisk media – och på sistone även av tyckare här hemma.