Okategoriserade 10 maj 2021

Nylin: Grattis, Dag Häggqvist, 80

MI grattar sällan födelsedagsbarn. Men när branschikonen Dag Häggqvist fyller 80 år gör redaktör Lars Nylin ett undantag.

Det pekas ofta på unga spännande branschaktörer. Så ska det vara i en bransch som vill utvecklas. Kanske borde MI publicera en årlig lista över de mest kreativa unga namnen.

Men gör vi det skulle jag personligen inte kunna låta bli att även uppmärksamma de som blir kvar i branschen långt upp i åldern. De få som stannar ytterst aktiva långt efter att andra börjar ta ut pensionen. De som ständigt fortsätter att dela med sig av gigantisk kunskap och kärlek till musik.

I dag måndag fyller en sådan evig branschaktör 80 år – Dag Häggvist, oftast bara ”Dagge” med alla som följt honom under åren med Sonet och egna Gazelle. En stor humanist som älskar musik, konst och litteratur, och gjort det till sitt livsverk.

Redan som tonåring bedrev han såväl skivbolags- som musikförlagsverksamhet i bolagen Sonet och Gazell.

Sonet var under sjuttio- och åttiotalet det i särklass största och viktigaste oberoende svenska musikbolaget, med ett omfattande internationellt nätverk. I Skandinavien representerade man skivbolag som Virgin, Island, Chrysalis, Mute och Jive – med artister som U2, Bob Marley, Depeche Mode och Roxy Music i katalogen. Bland de svenska artisterna fanns Jerry Williams, Peps Persson och Secret Service. Sonet Publishing representerade bl.a Paul Simon, Bruce Springsteen och Elvis Costello.

Dagge har även varit aktiv inom IFPI såväl internationellt som på hemmaplan, där han bl.a varit ordförande en längre tid i IFPI Svenska gruppen.

Han har erkänt för mig att han sviktade lite i sug under det digitala paradigmskiftet. Han tyckte att den fysiska produkten avrättades lite väl drastiskt.

Och han har givetvis fått rätt även där. Parallellt med att han själv insett framtiden i streaming har formatet han en gång på 1950-talet inledde med – LP-skivan – som bekant fått en ny renässans. Och i samarbete med sonen Calle har Dagge blivit kvar, i dag på halvtid.

Häromdagen sa han till mig att det vore ”lätt hysteriskt” att hoppa av på grund av åldern. Jag älskar den attityden och hoppas mot andra nestorer på musikbolag tänker likadant.

Grattis Dag Häggqvist där borta i Oslo, om du nu tog dig över gränsen!

*

Missa inte att det finns en bok från 2018 om Sonet: Hög standard av Håkan Lahger och Lasse Ermalm. Det finns extremt få böcker om svenska skivbolag och musikbolagsaktörer, detta undantag var det hög tid för.

Lars Nylin