utgivningar 27 mars 2014

UTGIVNINGAR Musik från Fillmore East, Fillmore West och Gotland

Den här veckan står en 4CD-box med Miles Davis banbrytande förening av jazz och rockelement står tillsammans med svensk jazz färgad av gotländsk folkton på repertoaren.

Miles Davis 1970 The Bootleg Series Vol. 3: Miles At The Fillmore [Legacy / Sony Music]

Miles Davis fyra framträdanden 1970 på Bill Grahams scener Fillmore East i New York och filialen Fillmore West i San Francisco hör den moderna jazzhistorien till. Här presenteras musiken på fyra CD som spelades in ett par månader efter den legendariska skivan Bitches Brew. Där gjordes en banbrytande insats med att förena jazz och rockelement. Här tonar tjugoåtta spår plus tre bonustitlar fram.

I de två grupper som Miles hade konstruerat ingick saxofonisten Steve Grossman, pianisten Chick Corea, organisten Keith Jarrett, basisten Dave Holland, trumslagaren Jack De Johnette samt slagsverkaren Airto Moreira. Keith Jarrett medverkar inte vid inspelningen i San Francisco. Även idag dryga fyrtio år efter inspelningen känns Miles musik omtumlande, med starka rockvolymer. Den nyupptäckta mixen delade in lyssnarna i två läger. Producenten Teo Macero och ljudmannen Stan Tonkel har skickligt ringat in den banbrytande gruppen. Klassiska inslag där Miles eldfängda trumpetspel griper tag är Bitches Brew, It’s All About Time, Footprints, I Fall In Love Too Easily och Directions.

Den ständigt kreative och nyskapande Miles bekräftar än en gång vilken stor innovatör och stilbildande musiker han var. Han var unik. Oftast steget före med att utveckla jazzens uttrycksmöjligheter, vilket i förlängningen gav den en ny publik – något som inte skall glömmas.

Hagberg / Maurin / Mauritzon / Mori Gotland Jazz Operation Project [Prophone / Naxos]

Sångerskan, kompositören och textförfattaren Gunnel Mauritzon har sina rötter på Gotland. Det har hon visat i produktioner med Lars Gullins melodier i botten. Hon har även presenterat folkmusik speciellt från Gotland i intima finstämda sammanhang. Hon har samarbetat med Jan Allan, Georg Riedel och Jonas Knutsson där band knutits till Lars Gullins melodibok.

Här hörs Gunnel Mauritzon med pianisten Jean-Simon Maurin, flöjtisten och sopransaxofonisten Anders Hagberg samt basisten Yasuhito Mori. Hennes väna stämma passar perfekt i melodivalet där Maurin svarar för de flesta kompositionerna, frånsett Brimsar Di Brunnar som är ett traditionellt Gotlandstema.

Maurin som i sin dagliga gärning är pianist i Visby Storband visar sig vara en utomordentlig kompositör som passar till Gunnels texter och känsliga närmande till melodierna. Tillsammans med henne har han även arrangerat några av melodierna. Sången och pianospelet inramas förträffligt av Hagbergs sensibla rörinstrument vilket bidrar till skivans originella karaktär och stämning. Yasuhitos bas ger en välavvägd botten som bidrar till gruppens gedigna samklang.

Göran Olson