utgivningar 21 februari 2013

UTGIVNINGAR Orgeljazz och piano & drums

Den här veckan uppmärksammar MI:s jazzskribent nya jazzalbum med bl.a Pierre Swärd (bilden), Mats Öberg, Göran Sandberg & Sebastian Voegler samt A Tribute Constellation To Åke Johansson

Pierre Swärd Organ Jazz Soul Group Slow But Fast [Prophone / Naxos]

Organisten Pierre Swärds grupp är en svängig konstellation där energin och idérikedomen flödar. Ofta ligger musiken på kokpunkten med en stark rytmisk känsla som känns ut i fingerspetsarna. Gruppen har en bergfast unit som vittnar känsla för materialet och spelstilen.

Jan Ottesen svarar för ett lysande gnistrande gitarrspel som matchar Pierres själfulla attacker. En effektiv dynamo har gruppen i trumslagaren Jocke Ekberg som verkligen ger sina kompisar en direktinsprutande groove. Exempel finns i egna Chicago Swing, Frankfurt Funk och suggestiva Slow But Fast. Ett överraskande nummer är John Coltranes Mr. Syms. På högtryck går trion i Kool And The Gang.

Mäktig och känslostark är Carmichaels Georgia On My Mind där Pierre Ström är mästerlig. Den avslutande Stuffin’ sätter punkt för en rytmisk föreställning som är som gjord för en tät klubbkväll.

Mats Öberg Trio Only Live [Moserobie / Plugged]

Pianisten och keyboardspelaren Mats Öberg är en mångfacetterad musiker som hörs i många olika sammanhang. Här har han kopplat upp sig med basisten Filip Augustsson och trumslagaren Sebastian Voegler på en skiva där alla melodierna komponerats av honom. Två undantag finns nämligen Stevie Wonders They Won’t Go When I Go samt Hermeto Pascoals Little Church.

Göran Strandberg & Sebastian Voegler Emergence [Residual Sounds]

Det här är verkligen en sällsam föreställning med den udda sättning piano och trummor som enda instrument. Trummorna kan även ersättas med percussions. Idén är minst sagt djärv och inte så litet originell vilket kräver ett visst mod av spelarna. Man kan ha olika synpunkter på idén. Kombinationen lockar till ett mycket frigjort spel med snabba scenförändringar där ingenting är förutsägbart. Materialet har till största delen komponerats av Göran och Sebastian.

Överraskande inslag är Nils Söderströms schlagerklassiker Dina Ögon Äro Eldar och Harold Arlens Somewhere Over The Rainbow. Den udda sättningen ställer krav på en lyhörd kommunikation mellan de två aktörerna så mötet inte blir ett spektakulärt objekt. Men Göran och Sebastian håller musiken vid liv utan att ge avkall på sina ömsesidiga intentioner. Den strikt konventionelle lyssnaren måste dock bredda sina öron betydligt för att tillgodogöra sig den mångfacetterade anrättningen. 

A Tribute Constellation To Åke Johansson [Imogena / Border]

Det här är en hyllning till Boråspianisten Åke Johansson som avled 2011. Musiken spelas av en oktett nära vänner till honom där alla melodier är komponerade av Åke. Blåsare är tenorsaxofonisten Bernt Rosengren, altsaxofonisten Jan Forslund, barytonsaxofonisten Erik Kristoffersson trumpetaren Samuel Olsson och trombonisten Niclas Rydh. Mattias Engström är pianist, Börje Svensson spelar kontrabas och trumslagare är Anders Söderling.

Skivans tio melodier har drivet arrangerats av Bernt Rosengren som naturligtvis även kommer till tals i flera magnifika solon. Musiken uppfördes i maj 2011 vid en minneskonsert för Åke på jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Skivan är ett bra dokument på Åkes sinne för komponering. De solistiska inslagen bidrar också till att musiken känns angelägen och vitaliserande.

Göran Olson