utgivningar 17 januari 2013

UTGIVNINGAR Jazz från Norge

Den här veckan har Musikindustrins jazzskribent Göran Olson riktat öron mot jazzscenen i vårt grannland i väst. På repertoaren står tre aktuella skivutgåvor från Norge.

The Brazz Brothers Odense Symphony Orchestra Sketches Of Africa [Brazz Records / Naxos]

Den norska brassgruppen Brazz Brothers är ett begrepp såväl i jazzkretsar som inom brass och blåsmusiken. Deras förmåga att mixa improviserade partier med olika typer av folkmusik är unik. Brödernas härliga rytmik ger oanade variationsmöjligheter där det höga instrumentkunnande imponerar.

Tillsammans med Odense Symphony Orchestra gör man här en exkursion i den afrikanska musikkulturens uttryckssätt. Trombonisten Helge Förde har raffinerat arrangerat den rytmiskt tillbakalutade musiken där de väsensskilda orkestrarna skapar en kollektiv unit. Man har bland annat arrangerat tre melodier av Abdullah Ibrahim: African Marketplace, The Wedding och Homecoming Song. Solisterna i Brazz Brothers skjuter till accenter som engagerar. I Stein Erik Tafjord har man tillgång till en tubaist som inte har några begränsningar. Han är helt enkelt monstruös i agerandet. GO

Tore Johanson Unity Giving [Inner Ear / Naxos]

Tore Johanson feat. Steve Swallow I.S. [Inner Ear / Naxos]

De här skivorna visar lyriske norske trumpetaren, kompositören och arrangören Tore Johansen i ett helporträtt. Giving har en attraktiv laguppställning. Där har Tore med sig landsmännen tenorsaxofonisten Knut Riisnaes, basisten Björn Kjellemyr och sin trumspelande broder Roger. Till detta fogas finske alt – sopransaxspelaren Jukka Perko och pianisten Lars Jansson. Mixen blir till en grupp där soloinsatserna håller en hög nivå med lysande spel och engagemang.

Musiken som komponerats av Tore Johansen och Lars Jansson har ett omväxlande innehåll med starka teman. Tores Elegi har en timbre som biter sig kvar i sin melankoliska struktur. Lars har alltid komponerat melodier som griper tag, det gör även The Tree. Titelnumret Giving och den innerliga hyllningen till trumslagaren Leroy Lowe; In Memory Of Leroy Lowe, blir också stor musik. Själfullare kan inte en åtanke tecknas. Lars skall naturligtvis även nämnas för sitt delikata personliga spel som har få motstycken. Han har en klass som inger respekt i internationella kretsar. Sticks, Dude är en funkig historia där vibbar från Fats Domino läcker fram. Båda saxofonisterna är glödheta och ger järnet. Men det är bara här som de visar hög klass.

Kvartetten i I.S. är superproffsig och genialt komponerad. Tore Johansen har här med sig el-basgiganten Steve Swallow. Lars Jansson är också med. Den mångårige partnern trumslagaren Anders Kjellberg avrundar den genuina gruppen. Så här låter öppen improvisationsmusik när den är som känsligast och uttrycksfull. Det sirliga vackra trumpetspelet ger faktiskt associationer till Jan Allan. För kompositionerna svarar Tore Johansen, Lars Jansson och Steve Swallow.  Swallow har bland annat med Eiderdown Item #7, Item #8 och Falling Grace. Kvartetten är bländande och ger mig gåshud.

Swallows närvaro ger spelarna homogenitet och inspiration vilket är lätt att konstatera. Han är en sublim musikant vars kreativitet bidrar till att betygsskalan når zenit. Med Anders lätta fantasifulla trumspel bygger man en renskalad tydlig musik ärlig och substansrik. GO