utgivningar 20 december 2012

UTGIVNINGAR Boken om Tages

I måndags släpptes den första boken någonsin om det legendariska svenska 60-talsbandet Tages: Boken om Tages från Avenyn till Abbey Road [Premium Publishing]. Göran Brandels och Lennart Wrigholms bok firades på Pet Sounds i Stockholm.

Tages betydelse för den svenska 60-talspopen manifesterades på bokförlagets releasefest på Pet Sounds bl.a i form av att såväl sextiotalskollegor som Hounds-sångaren Henrik Sahlander som Peter LeMarc och branschfolk som producenten Anders ”Henkan” Henriksson och EMI:s Sven-Åke Petterson fanns på plats och trängdes bland skivhyllorna när fyra av originalmedlemmarna spelade och sjöng i butiken. Med hjälp av en klockrent stämsjungande ”Henkan” bjöd den för kvällen stumme sångaren (!) Tommy Blom, Göran Lagerberg, Lasse Svensson och Björn Linder på akustiska gitarr- och kakburksversioner av bl.a Miss McBaren och Every Raindrop Means A Lot.

I november 1964 fick Tages ett omedelbart genombrott med debutsingel Sleep Little Girl som gick direkt in på förstaplats på Sveriges Radios Tio i Topp-lista. Bandets resa från nybörjarstadiet till landets ledande namn inom den svenska 60-talspopen dokumenteras minutiöst i den nu aktuella Premium-boken. Berättelsen stannar inte heller bandets upplösning 1970, utan inkluderar även Tages-medlemmarnas därefter följande fortsättning i bl.a Blond, Kebnekajse och Grymlings.

Av särskilt intresse för undertecknad är förstås kapitlet om tillkomsten av mästerverket Studio – den Anders Henriksson-producerade LP som spelades in i bl.a EMI:s Abbey Road-studio i London där The Beatles samtidigt arbetade med Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band. Tages album är nästan lika banbrytande och låtarnas mix av pop och svensk folkmusik håller fortfarande på lyssning på högsta möjliga volym. Att albumet var den enda svenska 60-talsproduktion som fanns med på listan när det svenska musikbranschorganet Topp40 (föregångaren till Musikindustrin/MI) i slutet av 90-talet lät svensk musikbransch rösta fram de bästa svenska albumen genom tiderna var ingen slump.

Den 336 sidor välmatade boken innehåller en komplett diskografi över samtliga skivor som Tages och Blond gav ut såväl i Sverige som internationellt. I bokens förstaupplaga ingår en EP-skiva i vinyl, producerad i samarbete mellan Premium Publishing, EMI Music och Sveriges Radio. EP:n innehåller tidigare outgivna live-inspelningar gjorda av Tages för Sveriges Radio 1965 samt två idag bortglömda studioproduktioner.

Claes Olson

Foto: Bo Arrhed © Premium Rockshot