utgivningar 11 oktober 2012

UTGIVNINGAR Svensktoppen 50 år

I helgen avgörs det i en stor omröstning vilken svensktoppslåt som är den popläraste sedan programmet startade för 50 år sedan. Kandidater till titeln är Peter Jöbacks Guldet blev till sand, BAO & Helen Sjöholms Du är min man (båda skrivna av Björn Ulvaeus och Benny Andersson) och Björn Skifs Håll mitt hjärta (skriven av Skifs tillsammans med Lasse Andersson och Peter Hallström). Med anledning av jubileumet släpper Sony Music i samarbete med Sveriges Radio P4 samlingsboxen Svensktoppen 50 år – 100 ettor 1962-2012.

På 5 CD samlar boxen närmare en fjärdedel av alla de 425 listettor som passerat revy sedan Lasse Lönndahl lördagen 13 oktober 1926 vann den första lyssnaromröstningen med sin Midnattstango – en Britt Lindeborg-översättning av det tyska originalet Tanz mit mir in den Morgen.

Boxen innehåller dessutom en booklet med en lika initierat som intressant introduktionstext om Svensktoppen, skriven av radiomannen Lars Gurell. Hur många ”vet” till exempel att Lasse Stefanz De sista ljuva åren tillhör de låtar som legat längst på förstaplatsen…? Nej, det har den inte – trots 65 veckor på listan lyckades låten aldrig klättra ända upp i topp. Carolas Främling, Herreys Diggi-loo-diggi-ley och Kikki Danielssons Bra vibrationer lyckades inte ens placera sig på listan – från 19 juni 1982 fram till 13 oktober 1985 var nämligen Svensktoppen nedlagd.

Svensktoppens största dominanter genom tiderna är förstås Björn & Benny, som ju har skördat framgångar på listan ända sedan 60-talet (då med Hootenanny Singers respektive Hep Stars) ända fram till våra dagar. I boxens representativa urval är de på ett eller annat sätt – tillsammans eller var för sig – involverade i närmare en tiondel av låtmaterialet.

Claes Olson