10 april 2012

Historien om Esbjörn Svensson Trio

Nyligen kom ett postumt album med hyllade jazztrion e.s.t. Nu släpps biografin A strange tale – Sagan om Esbjörn Svensson Trio.

Denna musikbiografi, författad av Hans-Olov Öberg, är en vacker saga med ett tragiskt slut. Esbjörn Svensson omkom i en dykolycka 2008 och det hyllade jazzbandet upplöstes i djup sorg.

Biografin tar med läsaren på en resa genom bandets karriär – från starten i Skultuna på 1970-talet, genom framgångar och utmärkelser och fram till det bistra slutet. Biografin har skapats i samförstånd med såväl bandets kvarvarande medlemmar som föräldrar och skivbolag.

– Hans-Olov har gjort ett grymt jobb. Till och med jag som var med sitter och läser och blir rörd, road och dras liksom med på resan än en gång, säger Dan Berglund, basist i bandet.

Esbjörn Svensson Trio ville bli den första jazztrion på månen, något som Hans-Olov Öberg inte tror hade varit omöjligt. Just att ”ingenting är omöjligt” är något av huvudbudskapet i boken – att den som har en dröm, en vilja och är beredd att arbeta hårt kan nå hur långt som helst.

– Det här har varit en fantastisk resa. Magnus, Dan och Åke har tillsammans med nätverket runt e.s.t. varit oerhört generösa med sin tid och ärlighet under många långa intervjutimmar. Jag tror att vi tillsammans har lyckats belysa både den exempellösa framgången, dess drivkrafter och – oundvikligen – dess höga pris, säger författaren Hans-Olov Öberg.

Lars Nylin

Författaren Hans-Olov Öberg