Okategoriserade 17 juni 2010

TV ZTV läggs ner

När MTG-koncernen i höst satsar på nya sportkanalen TV 10 innebär detta nådastöten för ZTV.

Sedan ZTV startades 1991 har kanalen varit något av ”Sveriges svar på MTV” som den ledande kanalen för musikvideor. Precis som i fallet MTV minskade ZTV på 00-talet rejält visningen av videor, men det har ändå varit en plats att se sådana.

Fram till nu. När MTG-koncernen i höst lanserar den fria sportkanalen TV 10 kommer den enligt tidningarna Resumé och Dagens Media att ta ZTV:s plats

– Ambitionen är att TV10 ersätter ZTV i samtliga nät, säger MTG:s presschef Per Lorentz till Dagensmedia.se.

Igår onsdag skrev också Resumé att ZTV, som länge dragits med vikande tittarsiffror, läggs ned i sommar och ersätts med TV10. Samtidigt ska TV6 styras om mot den yngre målgruppen 15-34 år.

Per Lorentz säger dock i Dagens Media att ZTV ”tills vidare” kommer att leva kvar i webb-tv och på nätet.

ZTV startades 1991 och har fostrat många framträdande tv-profiler. Kanalen har dock enligt uppgift alltid gått med förlust och tittandet har minskat även när ZTV gått mot mer egenproducerat material. I maj i år såg bara 0,5 procent av tv-tittarna dagligen mer än fem minuter på kanalen. Av det totala dagliga tittandet på 157,2 minuter svarade ZTV då för 0,2 minuter eller 12 sekunder, enligt Resumé.

Kristian Luuk, Peter Siepen, Felix Herngren, Cia Berg, Ebba Blitz, Josefine Crafoord, Musse Hasselvall, Amanda Rydman, Per Sinding-Larsen, Henrik Schyffert, Erik Haag, Peter Magnusson, David Hellenius och komikern Mårten Andersson är några som började på ZTV. En besviken Mårten Andersson säger på torsdagen till Aftonbladet:

– Det var länge sedan han tittade på kanalen, eftersom den inte haft någon tydlig profil på länge.När jag jobbade där var det en kanal av ungdomar, för ungdomar och med en tydlig nöjesprofil. Men MTG förstörde den stämningen och sålde kanalens själ. Det gick från kaos till bara kaos.

Lars Nylin