Okategoriserade 24 juni 2009

Popkomm 2009 inställt

I helgen tillkännagav arrangörerna av Popkomm att årets upplaga av den internationella musikmässan i Berlin 16-18 september ställs in. Orsaken är det minskade besöksantalet, till följd av det ekonomiska läget.
På Export Music Sweden (ExMS), som redan påbörjat arbetet inför mässan, beklagar man beskedet.
– Vi hade planerat stora aktiviteter med bland annat mässans största monter tillsammans med de övriga fyra nordiska länderna, berättar ExMS vd Anders Hjelmtorp. Dessutom planerade vi ett eget svenskt heavy metal-showcase.
– Vi har dock omgående börjat titta på alternativ i Tyskland i år.

Enligt Hjelmtorp är antalet svenska delegater som redan hunnit anmäla sig till årets Popkomm högre än vid samma tid förra året, vilket indikerar svensk musikbranschs stora intresse för Tyskland som exportmarknad.
– Nu för vi diskussioner med Music Export Finland om att tillsammans arrangera gemensamma showcases, VIP receptions på ambassaden samt eventuellt ett musikseminarium under samma datum som PopKomm var planerat, berättar Hjelmtorp. Det finns också tankar om att göra aktiviteter i samband med den nya internationella musikfestivalen Reeperbahn Festival i Hamburg 24-26 september, där redan fyra svenska artister – Adiam Dymott, Hellsongs, The Tallest Man On Earth och They Live By Night – är bokade.

Redan nästa vecka genomför Export Music Sweden i samarbete med Svenska Institutet, Kulturrådet, Svenska Ambassaden och klubben Sweden Sweden ett svenskt showcase med Loney Dear, Maia Hirasawa och Miss Li på Franz Club på Kulturbrauerei i Berlin. Detta med anledning av det svenska ordförandeskapet i EU.
Under planering är även ytterligare ett Sweden Sweden-showcase i Berlin under hösten, med inriktning på "electronic commercial pop" och svenska artister i stil med BWO, Alcazar, E.M.D och Agnes.
– Dessa hitartister borde ha en stor marknad i Tyskland, menar Anders Hjelmtorp.

Årets Popkomm var tänkt att arrangeras på den nya arenan Station Berlin 16-18 september. I sitt pressmeddelande säger arrangörerna att nedläggningen av årets mässa beror på musikbranschens ekonomiska svårigheter och att beslutet har fattats i överrenskommelse med de tyska branschorganisationerna VUT (som organiserar de oberoende bolagen) och BVMI.
– Trots de positiva reaktionerna på våra nya lokaler och ett tillfredställande antal förhandsbokningar, så fruktar vi att årets mässa skulle ha drabbats av ett så starkt minskat besökarantal att vi av hänsyn till utställarna har funnit det säkrast att ställa in årets upplaga, säger Popkomms vd Dr. Ralf Kleinhenz i ett pressuttalandet.

Popkomm arrangerades första gången i Düsseldorf 1989, men flyttades året därpå till Köln. 2003 arrangerades mässan för första gången i Berlin, där festivaldelen har blivit en fortsatt succé samtidigt som branschmässan – delvis förstås beroende på musikbranschens turbulenta år – har haft en nedgående utvecklingskurva.
Ifjol kritiserades Popkomm starkt av framför allt den tyska skivindustrin och förra året uteblev såväl Sony Music som EMI från mässan. Med totalt 843 utställare från 52 länder – och 14 000 representanter från musikbranschen på plats innebar dock fjolårets upplaga ändå en framgång.
Enligt planerna kommer nu nästa Popkomm att arrangeras sommaren 2010, under delvis annorlunda former. Enligt talesmän för Popkomm finns det vissa förhoppningar om statligt stöd för genomförandet av den nya satsningen.

Claes Olson