20 april 2009

Depeche Modes ljud från universum redan guld

Depeche Modes fans tillhör musikvärldens trognaste och redan inför releasen av det nya albumet Sounds Of The Universe [Venusnote / Mute / EMI] har det varit förhandsbeställt i en upplaga som ligger långt över gränsen för guldskiva i Sverige.
Att omdömena om förstasingeln Wrong har varierat från rosor till sågningar och att kvällstidningarnas recensenter ställt sig ljumma inför albumreleasen betyder som vanligt knappast särskilt mycket för det här bandet. Den typen av mottagande börjar för övrigt snarast bli något av en tradition för den nästa år 30-årsjubilerande trion från Basildon.

Efter att under 80-talet ha utgjort själva definitionen av begreppet syntpop inledde Depeche Mode med singeln Personal Jesus från albumet Violator i 90-talets begynnelse sin nu etablerade vana av modigt tvära kast mellan albumproduktionerna. Nya Sounds Of The Universe innehåller visserligen bara ett par-tre låtar som avviker drastiskt från bandets tidigare formler, men sammantaget är det här förmodligen ända bandets mest varierade och yvigast spretande samling låtar.
Att det här är Ben Hilliers andra raka produktionsuppdrag för bandet innebär på inget vis att ljudbilden från senaste albumet Playing With Angels 2005 känns igen. Det brutalt hårda sound som med aggressivt mixade electroljud präglade flera av de starkaste spåren senast antyds den här gången visserligen redan i öppningsspåret In Chains inledning – men därefter följer flera låtar som snarast hämtar inspiration från gospel än ”heavy metal synth”. Och Martin Gores ballad Jezebel tillhör det skirast Depeche Mode någonsin har spelat in.

På gott och ont så känns faktiskt de låtar där bandet låter allra mest som det Depeche Mode vi bäst känner igen som de starkaste – i all sin relativt diskreta enkelhet är t.ex Come Back en av albumets höjdpunkter. Med sitt både sociala och kreativa återförenande av bandets två huvudmän – huvudsaklige låtskrivaren Martin Gore och sångaren Dave Gahen – tillhör den här inspelningen förmodligen de viktigaste bandet någonsin gjort. Att Gore/Gahan tillsammans står krediterade för en ny låt – Oh Well – kan ses som ett gott tecken inför framtiden. Men vill man vara cyniskt kan man samtidigt även se ”den andra sidan av myntet” – den att Oh Well inte ens ansetts platsa på albumet utan istället har degraderats till en undanskymd position som singelbaksida…

Nåväl, Depeche Modes fans tillhör som sagt var musikvärldens trognaste och det ska mycket till för att det här albumet inte ska toppa SverigeTopplistan den här veckan.

Claes Olson

OBS! I maj kommer filmen Depeche Mode The Document på dvd och i vår släpps dessutom två skilda hyllningsalbum med olika artister. 10 maj inleds den turné som 3 juli för Basildon-trion till Arvikafestivalen. De som vill återuppleva minnena från konserterna senast Depeche Mode uppträdde i Sverige rekommenderas Fredrik J. E. Svenssons nyligen publicerade fotobok I Take Pictures: Photographic Pictures [Man av skugga förlag].

Artist: Depeche Mode
Titel: Sounds Of The Universe
Bolag: Venusnote / Mute / EMI
Release: 20 april

Länk: www.depechemode.com