utgivningar 18 mars 2009

Salems svåra andra släpp

Debuten This Who I Am innebar år 2007 ett av de mer remarkabla genombrotten på senare år. För alla utanför en sektion av Stockholms musikercommunity gick Huddinges egen Salem Al Fakir från noll till albumlistans förstaplats utan att någon riktigt fattat vad som hänt. Fyra grammisar blev bara en aspekt på framgångshistorien.

Debuten This Who I Am innebar år 2007 ett av de mer remarkabla genombrotten på senare år. För alla utanför en sektion av Stockholms musikercommunity gick Huddinges egen Salem Al Fakir från noll till albumlistans förstaplats utan att någon riktigt fattat vad som hänt. Fyra grammisar blev bara en aspekt på framgångshistorien.

Nu kommer uppföljaren, och sällan har väl uttrycket "det svåra andra albumet" varit mer lämpligt. Det tycks dock efter ett antal lyssningar som om Salem – av exportskäl har han kortat sitt namn – klarat den tuffa hemläxan på ett bra sätt. Med det generösa håret nu kortklippt, styrkan satt uppenbarligen inte i denna tidiga imagepryl, levererar han en aningen mer melankolisk variant på den drömska pianodrivna soulpop som var basen i debuten.

Även i upplägget tycks planeringen varit noggrann. Redan i januari gästade Salem radiosymfonikerna i framträdanden i Berwaldhallen i Stockholm. För två veckor sedan gästade han SVT:s Popcirkus och lagom till release är han med i såväl SVT:s Hype som söndagsupplagan av TV4 Nyhetsmorgon. I radio har han redan varit med i Musikplats Stockholm i P4 och han är genom våren gästprogramledare i P3:s Morgonpasset. I nya media har det bl a handlat om förhandslyssning på Spotify, Youtubekanal samt aktiviteter med MySpace. Det kompletterar köpt maknadsföring som t-baneannonsering ihop med produktionsbolaget Blixten & co och bannerkampanjer på MSN och Facebook.

Första singeln, titellåten, följs av en försynt animerad rymdfärds-video som man måste vara en rejäl torrboll för att inte nicka uppskattande till. P3 gillade uppenbarligen även vad de hörde, Astronaut adderades redan första veckan till kanalens A-lista. För att ytterligare hetta upp andra skivsläppet åker Salem Al Fakir i april på turnén starten sker i Lund 3/4. Gissningsvis vet vi redan då om Salem skaffat sig en trogen publik eller om det mycket var nyhetens behag som låg bakom det mäktiga resultatet för två år sedan.
Lars Nylin

Artist: Salem
Titel: Astronaut
Bolag: Virgin/Emi
Release: 18/3
Länkar:
Salem på MySpace
Salem på YouTube