Okategoriserade 16 februari 2009

Ifpi: Kreatörers rättigheter står på spel i brottmål mot Pirate Bay

I dag drog den uppmärksammade Pirate Bay-rättegången igång. Inför rättegången gick Svenska Ifpi och Antipiratbyrån ut med en gemensam pressrelease, där de fastslog sin gemensamma syn att "Kreatörers rättigheter står på spel i brottmål mot Pirate Bay".

I den nu pågående rättegången står fyra av personerna bakom Pirate Bay åtalade för medhjälp och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen. Rättegången berör drygt 30 verk (film, musik samt dataspel) och de upphovsrättsintrång som åklagaren valt att ta upp berör bland andra Backyard Babies, Joakim Thåström, Petter, Cardigans och Kent.

Totalt yrkas det, från musikindustrins sida, på ett skadestånd på 20 miljoner kronor för upphovsrättsintrång som omfattar 23 verk. Utöver det tillkommer även ett skadeståndskrav från filmindustrin på ytterligare 100 miljoner kronor.

– För upphovsmän, artister och andra i de kreativa sektorerna är rätten till de egna verken helt avgörande. Upphovsrättens tanke är att alla i den skapande världen – artister, skivbolag, författare, oberoende filmproducenter och dataspelsutvecklare – kan välja hur deras skapande sprids och på vilket sätt de får ersättning för sitt arbete, säger Ludvig Werner, ordförande för Svenska Ifpi.

– Pirate Bays affärsidé är ett hot mot förutsättningarna för kulturproduktion och mot utvecklingen av nya affärsmodeller och seriösa nättjänster, fortsätter han.

– Personerna bakom Pirate Bay har inte bara möjliggjort kränkningar av kreatörers rättigheter i global skala, utan har dessutom gjort det i kommersiellt syfte. Det visas i förundersökningen och kommer att framkomma under rättegångensäger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, som representerar ett antal svenska filmbolag vars verk berörs av målet.

– Detta utnyttjande av andras verk för egen vinning kan inte fortsätta. Därför är den här rättegången så principiellt viktig.
Håkan Durmér

Länkar:
Läs hela pressmeddelandet