Okategoriserade 14 januari 2009

Här är 2008-års bäst säljande singlar, samlingar och DVD

Då vi tidigare i veckan presenterade de bäst säljande albumen i Sverige under 2008 dominerade de internationella artisterna toppskiktet. På sammanställningen över fjolårets bäst säljande singlar är det tvärt om. Nu presenterar vi 2008-års bäst säljande singlar, samlingar och DVD:s i Sverige.

Duffys debutalbum Rockferry [Universal] må ha varit årets mest sålda album i Sverige under 2008 (om man frånser samlingsskivorna – se mer nedan). Men på singellistan hade hon inte en chans. Hennes debutsingel ”Mercy” hamnade först på sjätte plats. I stället toppas listan av Charlotte Perrellis Melodifestivalvinnare Hero [Universal].

På de 13 översta placeringar på listan över 2008-års bäst säljande singlar i Sverige återfinns nio svenska singlar – varav två hade spelats in av E.M.D. Det handlade om Jennie Let Me Love You [Sony Music] och All for love [Sony Music] , som hamnade på platserna åtta respektive tio. All For Love har därmed legat på två årssammanställningar på raken. 2007 var låten den femte mest sålda singeln i Sverige.

Årets långkörare – Takidas Curly Sue [Ninetone/Universal] – var årets näst mest sålda svenska singel och hamnade därmed på fjärde plats på den totala singellistan. Mellan Charlotte Perrelli och Takida hade nämligen Jason Mraz I’m Yours [Warner] samt Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland 4 Minutes [Warner] letat sig in.

På listan över årets mest sålda samlingsalbum hittar vi även de två skivorna som sålde absolut mest i Sverige 2008. Både Melodifestivalen 2008 [Warner] och Mamma Mia! The Movie Soundtrack [Universal] hamnade nämligen före Duffys Rockferry, då samlingsskivornas försäljning ställs i förhållande till den övriga albumlistan (de två listorna redovisas vanligtvis separat).

DVD-listan är extremt mansdominerad. Bortsett från de kvinnliga artister som förekommer på samlings-DVD:n Melodifestivalen 2008 [EMI] återfinns bara manliga artister och grupper bland årets mest sålda DVD:s. Toppar listan gör Lars Winnerbäck med Solen I Ögonen – En Film Om Lars Winnerbäck [Universal]
Håkan Durmér

2008-års 20 mest sålda singlar i Sverige:
1. Charlotte Perrelli Hero
2. Jason Mraz I’m Yours
3. Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland 4 Minutes
4. Takida Curly Sue
5. Katy Perry I Kissed A Girl
6. Duffy Mercy
7. Sanna Nielsen Empty Room
8. E.M.D. Jennie Let Me Love You
9. Amanda Jenssen Do You Love Me
10. E.M.D. All For Love
11. Kevin Borg With Every Bit Of Me
12. BWO Lay Your Love On Me
13. Linda Bengtzing Hur Svårt Kan Det Va?
14. Kate Ryan Ella Elle L’a
15. Lady Gaga & Colby O’Donis Just Dance
16. Coldplay Viva La Vida
17. Kid Rock All Summer Long
18. Jordin Sparks i duett med Chris Brown No Air
19. Amy Macdonald This Is The Life
20. P!nk So What

2008-års 10 mest sålda samlingsskivor i Sverige:
1. Melodifestivalen 2008
2. Mamma Mia! The Movie Soundtrack
3. Ljuva Italienska Sånger
4. Absolute Christmas
5. Absolute Summer Hits 2008
6. Ljuva Nostalgi – Det Bästa Från 60-talet 60-64
7. Absolute Hits 2008
8. Absolute Music 58
9. Rix Fm Festival 2008
10. Dansbandskampen

2008-års 10 mest sålda musik-DVD:s i Sverige:
1. Lars Winnerbäck Solen I Ögonen – En Film Om Lars Winnerbäck
2. Vikingarna Den Sista Dansen – Live Från Arvika
3. Blandade Artister Melodifestivalen 2008
4. Iron Maiden Live After Death
5. Queen Live At Wembley
6. Pink Floyd P.U.L.S.E.
7. Elvis Presley The King Of Rock ?N’ Roll
8. ZZ Top Live From Texas
9. Blandade Kompositörer Guldfisken
10. Jerry Williams Ringside/Live På Lorensbergsteatern, Göteborg