Okategoriserade 11 januari 2009

MI:s mäktiga årsenkät – Hur var ert 2008?

Christian Östlund, Skiva Promotion
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Mycket bra år för Skiva med många intressanta band och uppdrag. Starkaste året på länge faktiskt med bra jobb som Oasis, Tiger Lou, Caesars, Pacific, Millencolin, Mavis Staples, Detektivbyrån, Autisterna, Division Of Laura Lee, Panic & Action, Pugh Rogefeldt, Kristian Antilla singel och många fler.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– Hur än försäljningen av skivor i butik går, så finns det mer musik och skivbolag än någonsin! Just dessa är ryggraden i vår del av branschen så vi ser ljust på gångna året.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Way Out West, Spotify, Mavis Staples på Trädgårn/Berns magi! Broder Daniels goodbye.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Fler intressanta uppdrag för Skiva. Vi börjar året med fantastiska projekt som Fever Ray (Karin Dreijer), Anna Järvinen, Moneybrother, Emmon, Neko Case, NASA (med Lykke Li, Kayne West, David Byrne, RZA mfl). Mycket bra jobb vi förhandlar om just nu, 2009 ser redan ut som ett topp år!

Klas Lunding, Samie & Lunding AB samt EMI Music (m.m.).
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– För min egen del och Samie & Lunding AB det bästa året hittills.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– För inspelad musik och ekonomin kring det ett riktigt uselt år. Men det finns ljuspunkter, Spotify är en fantastisk tjänst som visar vägen framåt.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Spotify

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Nya digitala tjänster runt musik som folk är beredda att betala för. Förstärkt skydd av upphovsrätten. Globalisering av musikdistribution, utan digitala territoriella gränser. Nya miljövänliga förpackningar som skapar mervärde för fysiska produkter. Bort med den gamla fula CD förpackningen i plast!

Peter Åstedt, Musichelp.
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Året har varit över all förväntan. Musichelp.se har verkligen tagit fart och utvecklas mer än vad jag hade trott. Känns rätt skönt att kunna jobba för nya bra talanger på gräsrotsnivå igen, utöver de etablerade som jag redan jobbar för. Många nya samarbeten, otroligt givande att ha med Discreplication i båten också.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– På mediasidan var det väl ”all time low”. Aldrig förr har media överlag varit så dåliga på att hitta nya saker, speciellt tidningar som helt gått över på modesidan. De har en gång för alla förlorat kraften att påverka musikkonsumenterna.
– De stora ljuspunkterna ligger på Internet som tagit nya vändningar och verkar komma med en del nya bra lösningar och nya intressanta bolag. Påverkan kommer numera från bloggare och nätverkande. Året då lyssnarna börjar vilja ha hela sin musiksamling online.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Spotify, samt förslaget till IPRED. Hur den än kommer se ut i praktiken kommer den lagen att ändra på hur folk konsumerar musik – både på gott och ont. Samma sak med Spotify, som helt klart kommer ändra konsumtionsmönstret.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Att värdet på musik ska höjas igen. Samt att jag kan få hjälpa fler musikentreprenörer.

Christian Östlund, Skiva Promotion
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Mycket bra år för Skiva med många intressanta band och uppdrag. Starkaste året på länge faktiskt med bra jobb som Oasis, Tiger Lou, Caesars, Pacific, Millencolin, Mavis Staples, Detektivbyrån, Autisterna, Division Of Laura Lee, Panic & Action, Pugh Rogefeldt, Kristian Antilla singel och många fler.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– Hur än försäljningen av skivor i butik går, så finns det mer musik och skivbolag än någonsin! Just dessa är ryggraden i vår del av branschen så vi ser ljust på gångna året.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Way Out West, Spotify, Mavis Staples på Trädgårn/Berns magi! Broder Daniels goodbye.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Fler intressanta uppdrag för Skiva. Vi börjar året med fantastiska projekt som Fever Ray (Karin Dreijer), Anna Järvinen, Moneybrother, Emmon, Neko Case, NASA (med Lykke Li, Kayne West, David Byrne, RZA mfl). Mycket bra jobb vi förhandlar om just nu, 2009 ser redan ut som ett topp år!

Klas Lunding, Samie & Lunding AB samt EMI Music (m.m.).
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– För min egen del och Samie & Lunding AB det bästa året hittills.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– För inspelad musik och ekonomin kring det ett riktigt uselt år. Men det finns ljuspunkter, Spotify är en fantastisk tjänst som visar vägen framåt.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Spotify

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Nya digitala tjänster runt musik som folk är beredda att betala för. Förstärkt skydd av upphovsrätten. Globalisering av musikdistribution, utan digitala territoriella gränser. Nya miljövänliga förpackningar som skapar mervärde för fysiska produkter. Bort med den gamla fula CD förpackningen i plast!

Peter Åstedt, Musichelp.
Hur har det gångna året varit för din verksamhet?
– Året har varit över all förväntan. Musichelp.se har verkligen tagit fart och utvecklas mer än vad jag hade trott. Känns rätt skönt att kunna jobba för nya bra talanger på gräsrotsnivå igen, utöver de etablerade som jag redan jobbar för. Många nya samarbeten, otroligt givande att ha med Discreplication i båten också.

Hur tycker du att året har varit för musikbranschen som helhet?
– På mediasidan var det väl ”all time low”. Aldrig förr har media överlag varit så dåliga på att hitta nya saker, speciellt tidningar som helt gått över på modesidan. De har en gång för alla förlorat kraften att påverka musikkonsumenterna.
– De stora ljuspunkterna ligger på Internet som tagit nya vändningar och verkar komma med en del nya bra lösningar och nya intressanta bolag. Påverkan kommer numera från bloggare och nätverkande. Året då lyssnarna börjar vilja ha hela sin musiksamling online.

Vilken tycker du har varit årets största musikhändelse?
– Spotify, samt förslaget till IPRED. Hur den än kommer se ut i praktiken kommer den lagen att ändra på hur folk konsumerar musik – både på gott och ont. Samma sak med Spotify, som helt klart kommer ändra konsumtionsmönstret.

Vad hoppas du mest på inför 2009?
– Att värdet på musik ska höjas igen. Samt att jag kan få hjälpa fler musikentreprenörer.

De senaste veckorna har vi fått svaren. Hur blev 2008 för den svenska musikbranschen? Musikindustrin.se har frågat ett antal nyckelpersoner om höjdpunkter och vågdalar i ett år som definitivt skakat om stora delar av branschen.

Här är sista delen, i den svarar Christian Östlund, Klas Lunding och Peter Åstedt på frågorna.